Giuseppe Conte: 5 state UE ajută imigranţii de pe ambarcaţiunea Sea Watch 3

Guiseppe Conte
Guiseppe Conte (NurPhoto/Getty Images)

Premierul italian Giuseppe Conte a afirmat marţi că cinci ţări s-au oferit să ajute 47 de imigranţi aflaţi la bordul unei nave umanitare blocate în largul coastei Siciliei, potrivit Reuters.

Nava Sea Watch 3, administrată de un grup umanitar german, a salvat imigranţii dintr-o ambarcaţiune din cauciuc în largul coastei libiene în urmă cu peste o săptămână. Însă Italia, care şi-a închis porturile în faţa navelor umanitare, a refuzat să permită imigranţilor de pe Sea Watch 3 să coboare şi să ceară azil.

“Doresc să mulţumesc ţărilor prietene care, în ultimele ore, au afirmat că sunt dispuse să găsească o soluţie comună”, a declarat Conte reporterilor în capitala cipriotă Nicosia.

Acesta a precizat că ţările respective sunt Germania, Franţa, România, Portugalia şi Malta.

Situaţii similare din trecut s-au încheiat prin decizia unor ţări UE de a accepta imigranţii blocaţi în navele de salvare.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, luând cuvântul alături de Conte la o întâlnire a ţărilor sud-europene, a cerut navei Sea Watch 3 să andocheze în cel mai apropiat port sigur cât mai repede posibil, făcând referire clară la Italia, imigranţii urmând a fi apoi distribuiţi în cele 5 ţări implicate.

Conte a precizat că nu a oferit instrucţiuni ca imigranţii de pe navă să fie aduşi la mal în Sicilia, adăugând că, pentru moment, guvernul său se asigură că imigranţii sunt bine trataţi pe navă.

Este a doua oară într-o lună când Sea Watch 3, care navighează sub pavilion olandez, a rămas blocată în largul mării cu imigranţi salvaţi la bord fără a avea permisiunea să andocheze într-un port sigur.

Precedentul incident s-a încheiat după 19 zile, imigranţilor fiindu-le permis să coboare în Malta. Ulterior, ca urmare a unui acord încheiat între 8 ţări UE, inclusiv Italia, imigranţii au fost distribuiţi.

Italia a permis navelor umanitare să andocheze în porturile sale în mod regulat până în iunie 2018, când noul guvern condus de partidul de dreapta Liga şi partidul anti-establishment Mişcarea Cinci Stele a preluat conducerea şi nu a mai permis altor imigranţi să ajungă în ţară, conform promisiunilor electorale făcute de liderul Ligii, vicepremierul Matteo Salvini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe