Girafa albă din Tanzania care îi învaţă pe oameni „toleranţa şi acceptarea diversităţii”

Girafa albă Omo, Tanzania
Girafa albă Omo, Tanzania (Google.com)

Atunci când Dr. Derek Lee a văzut-o pentru prima dată pe Omo, o girafă de 15 luni, albă ca zăpada, prima sa reacţie a fost aceea de a-şi face griji pentru siguranţa animalului. „Primul an de viaţă este foarte riscant pentru girafe, sunt în vizorul prădătorilor. Imaginaţi-vă cum e pentru un specimen ca Omo, care întâmpină multe dificultăţi de mimetism, având aceste culori neobişnuite pentru specia sa”, relatează savantul.

Omo s-a născut în Parcul Naţional Tarangire, Tanzania, şi a devenit rapid starul web-ului. Mulţi utilizatori din reţelele sociale se întreabă dacă particularităţile genetice ale blănii, definită leucism (o caracteristică ereditară constând din lipsa completă a pigmentului din firele de păr) poate provoca dificultăţi în integrarea tinerei girafe. Dar omul de ştiinţă înlătură îndoielile:

„Cred că oamenii sunt fascinaţi de faptul că Omo a fost acceptată de celelalte girafe, în ciuda particularităţilor sale. Natura are o mulţime de lucruri să ne înveţe în ceea ce priveşte toleranţa şi acceptarea diversităţii”, a spus Lee.

Cu toate acestea, viaţa girafei este încă în pericol, la fel ca cea a tuturor girafelor. Dr. Derek - autor, împreună cu soţia sa, al unui studiu demografic dedicat speciilor, Project Giraffe, început în 2011 – explică cum, în ultimii douăzeci de ani, numărul girafelor a scăzut drastic din cauza schimbărilor de habitat, relatează situl web Repubblica.it.

Proiectul, servindu-se de un software similar cu cel utilizat pentru recunoaşterea facială şi a amprentelor, prevede identificarea exemplarelor individuale prezente în rezervaţie pe baza caracteristicilor unice ale blănii lor cu pete negre. În acest mod, Derek Lee şi soţia sa încearcă să o protejeze pe Omo şi specia sa de la dispariţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură