Ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, suspect de complicitate la şantaj în dosarul lui Sergiu Lucinschi

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, este suspectat de complicitate la şantaj, în dosarul în care Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut pentru că ar fi constrâns un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere la DIICOT, relatează Mediafax.

Ginerele lui Băsescu, care este urmărit penal în dosarul "Moşia Brătienilor", privind retrocedări ilegale de terenuri din Argeş, a ajuns, marţi, în jurul orei 11.00 la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde va fi audiat. Potrivit Mediafax, procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă că este suspectat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj.

Reamintim că procurorii DNA i-au reţinut pe fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova şi pe un ofiţer DIICOT, sub învinuirile de şantaj şi trafic de influenţă şi respectiv luare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri, acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T pentru mai multe infracţiuni (printre care şi gestiune frauduloasă).

De asemenea, Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În acelaşi context, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie care desfăşura activităţi specifice în acelaşi dosar, printr-un intermediar, i-a solicitat omului de afaceri o sumă de bani, iniţial neprecizată, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare al dosarului respectiv. Mai mult, pentru a-i întări încrederea, Comăneanu Constantin, prin acelaşi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de Sergiu Lucinschi şi i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi înmâneze intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinşi iniţial, în vederea rezolvării favorabile a dosarului său.
Din această sumă, la data de 30 martie 2015, persoana intermediară a remis suma de 5.000 de euro inculpatului Comăneanu Constantin, împrejurarea în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, scriu procurorii DNA.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu cuantumul sumei respective, Sergiu Lucinschi a pretins că are influenţă, direct şi indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

În acest sens, Sergiu Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.

La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins şi a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanţă asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut. Prin acest document, omul de afaceri recunoştea că ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015, adaugă DNA.

Revenind la Radu Pricop, amintim că acesta nu este la prima problema cu legea. Ginerele lui Traian Băsescu este acuzat că, în baza unor documente falsificate, ar fi primit, alături de alte patru persoane, aproximativ 10 milioane de euro despăgubiri din partea Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţia care se ocupă cu restituirea proprietăţilor confiscate de comunişti. Potrivit Mediafax, alături de ginerele preşedintelui, în dosar sunt vizate alte 11 persoane.

În dosar este implicată şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, potrivit reprezentanţilor PICCJ, care este parte civilă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.