Gigi Becali, eliberat în secret pentru cinci zile

Gigi Becali
Gigi Becali (Epoch Times România)

Fostul finanţator al Stelei, Gigi Becali, a fost eliberat în secret din închisoare pentru cinci zile, informează Realitatea. Latifundiarul se află alături de familie, în reşedinţa sa din Pipera.

Gigi Becali, închis pentru trei ani şi jumătate la Secţia Valu lui Traian a Penitenciarului Poarta Alba, s-a plâns în numeroase rânduri, de-a lungul timpului, că nu i se aprobă permisiile. De curând, latifundiarul a făcut inclusiv două sesizări la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care, potrivit presei, i-ar fi dator lui Becali cu 100.000 de euro.

Latifundiarul din Pipera i-a trimis lui Ciorbea două petiţii, una datată 10 iulie şi una 17 iulie. În prima petiţie, potrivit Avocatului Poporului, Becali a solicitat, între altele, sesizarea instanţei de contencios administrativ pentru "îndepărtarea unor abuzuri flagrante prin excesul de putere exercitat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor" şi anularea Deciziei 438/2013 a directorului general al ANP pentru aprobarea "Metodologiei privind acordarea recompenselor persoanelor aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor", iar în a doua a reclamat conduita conducerii penitenciarului în care este încarcerat ca fiind "abuzivă".

Ca urmare a celor două petiţii, Ciorbea şi-a trimis echipa în control. În discuţiile cu reprezentanţii Avocatului Poporului, Becali a precizat că nu reclamă aspecte privind condiţiile de detenţie, ci doar modul de acordare al recompenselor pentru deţinuţi, în special a permisiunii de a părăsi penitenciarul, pe care a solicitat-o în mod repetat, dar i s-a aprobat doar o singură dată, pentru doar o zi.

O lună mai târziu, problema lui Becali pare să se fi rezolvat, cel puţin temporar.

Reamintim că Becali a mai primit o permisie (mai scurtă, de doar 24 de ore) şi în luna mai a.c. După finalizarea permisiei, purtătorul de cuvânt al penitenciarului unde este închis Becali, Gabriel Botezan, a anunţat că fostul finanţator al Stelei a încălcat aproape toate regulile pe care trebuia să le respecte un deţinut în ziua în care este învoit pentru a-şi vizita familia.

"Domnul Becali nu avea voie să facă tot ce a făcut în cele 24 de ore în care a fost liber. Dânsul trebuia să se ducă în linişte acasă, să-şi vadă familia în linişte, să se prezinte cu documentul de eliberare provizorie la poliţia unde aparţine şi să se prezinte la penitenciar la ora stabilită de conducere. Din păcate, dânsul a respectat doar ora la care s-a prezentat la penitenciar şi faptul că s-a dus cu documentul la poliţie când a ajuns acasă şi când a plecat de acasă. În rest, a încălcat aproape toate regulile unui deţinut care iese pentru 24 de ore în permisie", a declarat purtătorul de cuvânt al penitenciarului.