Gigantul rus Rosneft semnează un contract cu guvernul din Kurdistan

Gigantul petrolier Rosneft, deţinut de statul rus, susţine că a semnat un contract de distribuire a producţiei cu regiunea autonomă Kurdistan din Irak.
Compania petrolieră rusă Rosneft.
Compania petrolieră rusă Rosneft. (DENIS SINYAKOV / AFP / Getty Images)

Anunţul de miercuri a fost făcut într-un moment de tensiuni ridicate în regiunea kurdă bogată în petrol, după ce oficialii locali au organizat luna trecută un referendum pentru independenţa regiunii, pe care guvernul federal din Bagdad a refuzat să îl recunoască.

Acordul are o valoare de aproximativ 400 milioane USD.

Rosneft a precizat că o estimare “conservatoare” a plasat rezervele de petrol recuperabile din cele cinci bazine vizate de acord la aproximativ 670 milioane de barili.

Acordul prevede un program de explorare comună, producţia de probă urmând să înceapă anul următor. Dacă totul va merge conform planului, Rosneft a declarat că o dezvoltare deplină a bazinelor va începe în 2021.

În 25 septembrie, kurzii din Irak au votat pentru independenţa Kurdistanului, ducând la un impas armat între soldaţii kurzi şi irakieni.

În 16 şi 17 octombrie, soldaţii irakieni au preluat controlul, aproape fără nicio rezistenţă, asupra provinciei nordice bogate în petrol Kirkuk, care s-a aflat sub controlul kurzilor din 2014.

Provincia Kirkuk, care nu este situată în regiunea oficială Kurdistan, este revendicată atât de oficialii kurzi cât şi de irakieni.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova nu susţine nicio parte în disputa dintre kurzi şi guvernul din Bagdad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe