Ghinea, ieşire dură după ce Orban a numit în Guvern un fost secretar de stat ALDE din Guvernul Dăncilă

Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Europarlamentarul USR Cristian Ghinea a reacţionat dur, miercuri, după ce Iulian Octavian Stana, fost secretar de stat în Ministerul Mediului din Guvernul Dăncilă, a fost numit de premierul Ludovic Orban în aceeaşi funcţie.

"Guvernul monocolor PNL se tot colorează în culori triste. USR e opoziţia reformistă. Totuşi, nu întindeţi coarda! Citesc în presă că un tânăr de mare viitor, intrat în ALDE în 2018, secretar de stat în guvernul PSD - ALDE a fost renumit în aceeaşi funcţie. Am scandalizat nişte suflete sensibile când am scris în 'Dilema veche' că Preşedintele Iohannis a câştigat alegerile cu mesajele USR şi cu aparatul PNL. Însă e evident că agenda politică e acum setată pe priorităţile noastre. Vedeţi ce se discută: primari în două tururi, reprezentare fair pentru Diaspora, tăiere pensii speciale. Toate subiecte pe care USR a depus proiecte de legi prin 2017. Asta înseamnă a face agenda. De aceea e ironic că PNL tot importă în guvern specimene de acest fel", a declarat Ghinea.

Fostul ministru tehnocrat al Fondurilor Europene a atras atenţia că "băiatul ăsta" a intrat în ALDE şi în Guvern în 2018 "în plin asediu asupra justiţiei".

"Când noi USR-iştii umblam prin ţară pentru 1 milion de semnături #FărăPenali, când eram gazaţi în Piaţa Victoriei alături de mii de români. Îmi vor comenta unii cititori că trebuia să intrăm la guvernare. Uitând că de fapt invitaţia a fost de a vota un guvern monocolor PNL, ceea ce am şi făcut (poate prea uşor, retrospectiv vorbind - primari în două tururi e o datorie de onoare a PNL, o face sau depune mandatul şi mergem la anticipate). Deci temele sunt ale USR. Aceasta este agenda corectă aşteptată de opinia publică. Dar guvernul monocolor se tot colorează. Şi dacă PMP a fost totuşi cu noi la luptele importante din Parlament, ALDE-Tăriceanu a fost pe legile justiţie mai negru în cerul gurii decât PSD chiar. Temele USR fac agenda guvernării. Dar ştim bine că o agendă bună nu rezistă şi nu poate fi împinsă cu dalmaţieni care tocmai schimbă petele negre cu cele albe şi invers. PNL, nu întinde coarda!", a afirmat Ghinea.

Potrivit liderului USR, pe partea bugetară, PNL este supus presiunii populiste a PSD şi a început să derapeze în concurs de pomeni electorale.

"Cu flerul său de analist care a lăsat-o în poziţia de ultimă admiratoare a lui Liviu Dragnea, Alina Mungiu scria ieri că PNL e prins în menghina populistă între PSD şi USR. Teoreticiana protestelor organizate de 'relee' o dă iar în bară când e vorba de USR. Aşa cum am avertizat PSD la guvernare că aruncă în aer bugetul, şi acum susţinem tot moderaţia bugetară: trebuie găsită o soluţie la bomba bugetară lăsată de PSD pe pensii, aşteptăm de la Ludovic Orban soluţii de moderaţie fiscală în legea bugetului. USR este partidul moderat şi anti-populist. Singurul de fapt din Parlament care nu intră în sarabanda iresponsabilităţii fiscale. Da, PNL guvernează având în PSD opoziţia isteric-populistă. USR nu e în filmul acela. USR este opoziţia reformistă. Creditul dat la instalarea guvernului scade rapid", a conchis Ghinea.