Ghinea: Daţi-mi voie să mă enervez când aud că PSD are grijă de săraci. Nu cu pomeni electorale îi ajuţi

Daţi-mi voie să mă enervez când aud că PSD are grijă de săraci. De fapt, Guvernul Cioloş a fost primul care, prin Pachetul anti-sărăcie, a trecut de la gargară la chestii concrete, măsurabile. Săracii nu sunt ajutaţi realmente cu pomeni electorale, ci cu măsuri adaptate nevoilor reale.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Comisia Europeană a aprobat, în mod oficial, modificările pe care fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, le-a propus anul trecut la Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), programul acela prin care, până acum, se ofereau persoanelor sărace din România celebrele "alimente de la UE".

"Unul dintre momentele în care mă simt foarte mândru pentru ce am lăsat în urmă la Ministerul Fondurilor Europene. Aceasta este una dintre acele veşti pentru care mulţi psd-işti îi vor detesta şi mai tare pe tehnocraţi. Un instrument pe care îl foloseau pentru a ţine captiv un electorat provenit din rândul persoanelor nevoiaşe tocmai le scapă din mână. În felul în care fusese gândit iniţial acest program, milioanele de euro venite de la Bruxelles făceau o foarte mică diferenţă în vieţile persoanelor vizate", a declarat Ghinea.

Potrivit fostului ministru, se oferea foarte puţin - în special pachete cu alimente - foarte multor persoane, foarte rar. Aceste pachete cu alimente erau deseori folosite drept "mită electorală" de către primari şi, mai grav, multe dintre ele expirau prin depozite, înainte să ajungă la beneficiari.

"Am mai povestit cum, pe vremea când eram ministru, primeam zeci de mesaje de la prefecţi din ţară care se plângeau că nu ştiau ce să facă cu aceste alimente care se perimau. După campanie, primarii nu se mai interesau de ele, zăceau prin depozite. Apoi, în mod absurd, cei mai săraci dintre beneficiari nu puteau realmente să folosească alimentele. Se dădea făină unor oameni care nu aveau electricitate sau cuptor, drept urmare ajungea să se vândă în piaţă făina cumpărată la negru, deşi scria mare pe ea interzis comercializării", a remarcat Ghinea.

Fostul ministru a atras atenţia că, deşi UE dă aceşti bani pentru persoanele aflate în sărăcie extremă, nu puteau fi ajutaţi oamenii străzii pe motiv că nu au adresă stabilă.

"Înţelegeţi ideea? Omul stă pe stradă şi dacă vrei să îi dai o supă caldă nu poţi pentru că birocraţii au decis ca trebuie să ai casă ca să mănânci. Pe scurt, Programul a fost gândit de PSD pentru pomană electorală şi de birocraţi cât să le fie lor comod: o licitaţie pe an, pleacă camioanele, asta este, leafa cu spor de fonduri europene merge înainte. Un întreg departament din minister învârtea hârtii pe lângă două licitaţii anuale", a continuat Ghinea.

O schimbare de perspectivă

"Evident, când am conceput Pachetul Antisărăcie la Cancelarie, am decis să schimbăm şi cum se folosesc aceste peste 70 de milioane de euro anual. 70 de milioane sunt în fiecare an.

Premierul Cioloş a asumat schimbarea, dar până am ajuns ministru Ministerul s-a făcut că nu înţelege ce trebuie să facă. După ce am fost numit eu la Fonduri şi Dragoş Pâslaru la Min. Muncii am început în forţă schimbarea, cu consilierii noştri şi cam împotriva birocraţilor care erau deranjaţi de idei din astea cum să măsurăm impactul, să vorbim cu beneficiari şi cu organizaţii care fac muncă socială, să calculăm costuri cu cantine sociale.

Alina Seghedi, consiliera mea şi ulterior secretar de stat la MFE, s-a documentat cât întreg departamentul din minister. Până la urmă, a găsit şi oameni care s-au lămurit că jobul lor era să caute soluţii în teren, nu să ştampileze hârtii.

Să negociezi aşa ceva cu oficialii Comisiei Europene nu este chiar floare la ureche. Mai ales când acei oficiali, după ce au văzut cum te-ai descurcat tu, ca stat, în exerciţiul financiar anterior pe un program asemănător, nu sunt chiar convinşi că ai putea aplica un program mult mai flexibil şi mai complex. Iată că tehnocraţii totuşi au reuşit. Comisia a fost de acord cu modificările propuse de noi iar acum PSD nu are decât să le pună în aplicare.

În primul rând, am propus o regândire a filosofiei din spatele acestui program. În loc de puţin pentru mulţi şi fără impact, am propus ca ajutoarele oferite din fonduri europene să ţintească mai precis persoanele care au într-adevăr nevoie de ajutor - cei aflaţi în situaţie de sărăcie extremă. Am propus ca aceste ajutoare să fie diversificate - aceste persoane nu au nevoie numai de hrană - astfel încât să le ofere mai multe şanse de a ieşi din situaţia în care se află.

Sărăcia nu este doar despre lipsa hranei, este şi despre lipsa oportunităţilor şi a şanselor egale.

De exemplu, copii proveniţi din medii defavorizate vor putea primi rechizite şcolare, ghiozdane. Completăm astfel tichetul social din Programul Fiecare Copil la Grădiniţă, care a adus 30.000 de copii în plus în grădiniţe anul trecut.

Apoi, în loc de pachete cu făină şi conserve o dată pe an, se vor oferi mese calde la cantine sociale deschise de ONG-uri sau biserici. Am întâlnit personal preoţi sau ong-işti care ţineau pe banii lor sau ai parohiei cantine sociale, sper ca POAD să fie o şansă pentru ei - am fost ca ministru în multe vizite, fără să le anunţ public, doar ca să înţeleg cum funcţionează şi să canalizăm banii europeni spre mecanisme deja testate în practică.

Am reuşit de asemenea să includem pe lista ajutoarelor pe care statul român le oferă persoanelor defavorizate şi alte ajutoare extrem de importante. De exemplu "trusoul pentru nou-născuţi" care va fi oferit după naştere mamelor din medii defavorizate. Persoanele fără adăpost vor putea primi, de exemplu, saci de dormit sau produse de igienă. Aceşti oameni au nevoie de mult mai mult ajutor decât o pungă de ulei sau una de zahăr.

Printre propunerile noastre s-a numărat şi aceea de a lua din mâna autorităţilor locale distribuţia acestor ajutoare. Foarte important, am propus ca şi ONG-urile din domeniu, cele care ştiu deseori mult mai bine nevoile unor comunităţi, să se poată ocupa de distribuţia acestor ajutoare şi să ofere consultanţă persoanelor care au nevoie de ea.

Promit să stau cu ochii pe modul în care Guvernul va implementa acest nou Program. Toate modificările operate la POAD le găsiţi aici. Şi daţi-mi voie să mă enervez când aud că PSD are grijă de săraci. De fapt, guvernul Cioloş a fost primul care prin Pachetul Antisărăcie a trecut de la gargară la chestii concrete, măsurabile. Săracii nu sunt ajutaţi realmente cu pomeni electorale, ci cu măsuri adaptate nevoilor reale."

Dacian Cioloş şi Cristian Ghinea
Dacian Cioloş şi Cristian Ghinea (Cristian Ghinea / Facebook)

"Explicaţie foto : Cu premierul Cioloş şi Maria Gheorgiu, care pusese pe roate programul privat Fiecare Copil în Grădiniţă. Imediat după ce am adoptat normele programului naţional care a extins modelul pentru toţi copiii din familii sărace, în a doua lună de guvernare. O să povestesc şi cum am ajuns la acele norme, am început să scriu o carte dar n-am timp de ea.

Băieţelul din prim plan nu era deloc impresionat de vizită. Când am plecat de la Cancelarie la minister Maria Gheorghiu a venit în locul meu. Cam aşa se făcea echipa: te pricepi şi ştii situaţia, hai la Guvern", a mai precizat Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne