Ghidul ardeilor

Carne uscata si ardei Jalapeno.
Carne uscata si ardei Jalapeno. (pixabay.com)

Fie că vă plac aromele puternice sau uşoare, există un ardei iute pe gustul dvs. Iuţeala ardeilor este clasificată conform Scalei Scoville. Această scală măsoară cantitatea de capsaicină din ardei.

Alături de iuţeală şi senzaţia de căldură, capsaicina mai are antioxidanţi care pot ajuta în diverse probleme de sănătate. Iată un ghid al celor mai cunoscuţi ardei iuţi folosiţi în bucătăria mexicană:

- Ardeiul gras: Acesta este un ardei dulce foarte uşor, disponibil într-o varietate de culori: roşu, portocaliu, galben şi purpuriu. Ardeii verzi sunt o varietate necoaptă şi sunt amărui în comparaţie cu cei de alte culori. Ardeii graşi sunt foarte buni pentru kebap, piure şi salate, precum şi umpluţi cu orez şi legume. Scorul Scoville: 0.

- Ardeii iuţi Anaheim: Numiţi în mod uzual "chili verde", acest ardei este de aproape 13 cm lungime şi se coc, ajungând de la culoarea galben-verzui, la galben-portocaliu şi apoi roşu. Ardeii iuţi Anaheim sunt folosiţi în salsa şi sunt disponibili în sectorul de mâncare mexicană conservată la supermarket. Scor Scoville: 500-1.000.

- Ardei iute Poblano: Poblano are o lungime de 10 cm şi este de culoarea verde închis. Aceştia au mărimea perfectă pentru a fi folosiţi la Chili Rellenos , o mâncare mexicană binecunoscută cu ardei umpluţi. Poblanos sunt foarte buni copţi şi pot fi folosiţi la tocană şi de pus în caserole. - Ardeii roşii şi uscaţi se numesc ancho. Scorul Scoville: 1.000-2.000.

- Ardeiul iute Hatch: Propriu SUA, ardeiul Hatch este plantat şi recoltat în Valea Hatch, New Mexico. Ardeii Hatch sunt un aliment principal în sud-vest. Ardeii Hatch se pot coace şi adăuga la tocană şi feluri principale de mâncare, sau pot fi umpluţi cu orez şi caşcaval. Scorul Scoville: 1.000-2.500.

- Ardeiul iute Jalapeño: aproape toată lumea cunoaşte acest mic ardei iute! Se culeg de obicei când sunt verzi şi lungi de 10-15 cm. Jalapeño se folosesc în cantităţi mici pentru a adăuga gust oricărui fel de mâncare. Ardeii jalapeño se găsesc şi la borcan şi conserve în sectorul de mâncare mexicană al supermarket-urilor alimentare. Scorul Scoville: 2.500-8.000.

- Ardeiul iute Chipotle: Chipotle nu este o varietate specială de ardei, ci reprezintă ardeiul jalapeño prăjit. Chipotle oferă un plus de iuţeală şi gust de fum mâncărurilor mexicane. Aceşti ardei se găsesc la conservă (deseori în sos adobo). Scorul Scoville: 2.500-8.000.