Gheţarul Jakobshavn din Groenlanda surprinde: reacţionează la modificările temperaturilor oceanelor [video]

Gheţarul Jakobshavn, cel mai afectat de topirea rapidă din Groenlanda în ultimii 20 de ani, a înregistrat o schimbare neaşteptată a tendinţei.
Gheţarul Jakobshavn din Groenlanda
Gheţarul Jakobshavn din Groenlanda (screenshot tramite video Youtube)

Potrivit unei noi cercetări efectuate de NASA, Jakobshavn se deplasează acum mai încet şi se îndreaptă spre ocean, în loc să se retragă spre interiorul ţării. Gheţarul încă participă la creşterea globală a nivelului mării (continuă să piardă mai multă gheaţă în ocean decât câştigă cu acumularea de zăpadă), dar într-un ritm mai lent.

Cercetătorii au concluzionat că încetinirerea procesului de topire al acestui gheţar, cunoscut în Groenlanda sub numele de Sermeq Kujalleq, s-a produs deoarece un curent oceanic care aduce apă la suprafaţa oceanică a gheţarului s-a răcit mult mai mult în 2016. Temperaturile apelor din jurul gheţarului sunt acum mai reci decât au fost începând cu mijlocul anilor optzeci.

Descoperirea, descrisă în Nature Geoscience, corespunde misiunii Oceans Melting Greenland (OMG) de la NASA, care utilizează nave şi aeronave pentru a măsura cum afectează temperaturile oceanelor vastele întinderi de gheaţă din Groenlanda.

Josh Willis, investigator principal al OMG, a declarat într-un comunicat: „Jakobshavn a luat o pauză temporară cu acest tipar climatic. Dar pe termen lung, oceanele se încălzesc. Şi văzând că oceanele au un impact enorm asupra gheţarilor este o veste proastă pentru stratul de gheaţă al Groenlandei".

Articole de referinţă: Cold Water Currently Slowing Fastest Greenland Glacier; Greenland's Jakobshavn Glacier Reacts to Changing Ocean Temperatures

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură