Gherasimov: Rivalii geopolitici ai Rusiei se pregătesc pentru războaie spaţiale şi noi conflicte

Vladimir Putin, împreună cu Valerii Gherasimov
Vladimir Putin, împreună cu Valerii Gherasimov (Getty Inages)

Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse şi prim adjunct al ministrului Apărării, a declarat în weekendul trecut reporterilor că SUA se pregăteşte pentru a purta războaie împotriva unui “adversar hi-tech”, care vor implica rachete de mare precizie cu lansare aeriană sau terestră, arme pentru un război electronic şi un război informaţional activ, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Prin urmare, căutarea unor strategii raţionale pentru desfăşurarea unui război cu un adversar diferit este de o importanţă vitală pentru dezvoltarea teoriei şi practicii strategiei militare. Trebuie să clarificăm esenţa şi conţinutul strategiei militare, principiile pentru prevenirea, pregătirea pentru război şi desfăşurarea acestuia”, a susţinut Gherasimov.

Acesta a mai declarat reporterilor că forţele armate ruseşti se pregătesc în mod activ pentru război şi conflicte armate pe câmpuri de luptă moderne, dezvoltând tehnici de luptă “clasice” şi “asimetrice”.

Şeful Statului Major rus a mai avertizat că SUA şi aliaţii săi au stabilit tonuri agresive în politica lor externă şi lucrează la operaţiuni militare ofensive.

SUA şi aliaţii săi occidentali plănuiesc să elimine statalitatea ţărilor slabe, lucru evident din recentele evoluţii din Venezuela, a notat generalul rus.

“SUA şi aliaţii săi au determinat vectorul agresiv al politicii lor externe. Ei lucrează acum la acţiuni militare ofensive, precum un atac global, o bătălie în mai multe sfere, folosesc tehnologia revoluţiei colorate şi soft power-ul (puterea soft). Ei urmăresc să elimine statalitatea ţărilor pe care nu le plac, să submineze suveranitatea şi să schimbe organismele puterii de stat alese pe cale legală”, a afirmat Gherasimov.

Generalul rus a menţionat Afganistanul, Irakul, Libia şi Ucraina ca exemple ale unei astfel de strategii. “În prezent, acţiuni similare sunt observate în Venezuela”, a adăugat el.

Gherasimov a mai susţinut că Pentagonul a dezvoltat o nouă strategie de război centrată pe utilizarea protestelor pentru a declanşa destabilizare socială în ţările vizate şi simultan atacarea ţintelor de mare profil cu arme de precizie.

Potrivit generalului rus, Moscova va combate acest nou tip de război printr-o abordare activă de apărare, care oferă spaţiu măsurilor preventive de eliminare a ameninţărilor la adresa securităţii statului.

“Justificarea măsurilor care sunt dezvoltate ar trebui să constituie activitatea ştiinţifică a oamenilor de ştiinţă militari. Acesta este unul dintre domeniile de prioritate pentru asigurarea securităţii statului. Trebuie să fim în faţa inamicului în ceea ce priveşte dezvoltarea strategiei militare – cu un pas în faţă”, a adăugat Gherasimov.

El a adăugat că implicarea Rusiei în conflictul sirian i-a permis să dezvolte şi să desfăşoare o nouă sferă practică în strategia de apărare a Rusiei. Aceasta vizează apărarea intereselor naţionale ale Rusiei dincolo de frontierele sale în cadrul “strategiei acţiunilor limitate”.

Baza acestei noi strategii este crearea unei forţe de răspuns rapid, capabile să finalizeze misiuni. În Siria, forţele aerospaţiale ruseşti au devenit elementul central al unei astfel de puteri eficiente.

Componentele critice ale acestei strategii, potrivit generalului rus, sunt războiul informatic, desfăşurarea rapidă a forţelor şi pregătirea sistemelor manageriale în avans.

Declaraţiile lui Gherasimov au fost făcute la 10 zile după ce opoziţia venezueleană a încercat să aducă în Venezuela ajutoare umanitare sponsorizate de SUA prin punctele de frontieră cu Columbia şi Brazilia, ceea ce a dus la ciocniri violente între forţele de securitate venezuelene şi manifestanţii pro-opoziţie. Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a condamnat eforturile neautorizate de livrare a ajutoarelor ca făcând parte dintr-un test american de dinaintea unei intervenţii militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe