Gheorghe Stan: Şeful DNA a fost de acord cu retragerea apelului din dosarele lui Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă

Gheorghe Stan
Gheorghe Stan (aktual24.ro)

Fostul şef al Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor Gheorghe Stan, trimis între timp de PSD la Curtea Constituţională, a susţinut, într-un interviu publicat marţi, de Mediafax, că retragerea apelurilor din dosarele Hrebenciuc şi Ghiţă a avut la bază corespondenţa cu şeful DNA.

"Aici nu este vorba de 'bine aranjaţi, freze sau competenţe 0 barat', aşa cum spunea cineva recent în mediul online, ci de faptul că la nivelul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie s-a făcut o analiză complexă, completă şi responsabilă având la dispoziţie întreaga documentaţie care a stat la baza acestor decizii. Referitor la cele două dosare la care faceţi referire, fără a comenta conţinutul acestora, pot să vă spun că am avut discuţii cu procurorul-şef DNA, care a împărtăşit punctul nostru de vedere cu privire la oportunitatea retragerii căii de atac. Există şi o corespondenţă scrisă în care am transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie punctul nostru de vedere, raţionament la care DNA nu a formulat obiecţiuni", a declarat Gheorghe Stan, fostul şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Reamintim că Secţia specială pentru investigarea magistraţilor a decis recent să retragă apelul în cazul dosarului în care era vizat fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, după o mişcare similară în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc fusese deja condamnat în primă instanţă.

În acelaşi timp, fostul şef al SIIJ - secţie contestată nu doar din interiorul sistemului de justiţie, ci şi de foruri internaţionale de prestigiu, precum Comisia de la Veneţia sau GRECO - s-a arătat nemulţumit de "atacurile repetate şi absurde" şi adresa instituţiei create de coaliţia PSD-ALDE, care a ajuns să fie considerată de mulţi un instrument prin care sunt "executaţi" magistraţii incomozi.

"Este evident pentru orice persoană de bună credinţă că Secţia este ţinta unor atacuri repetate şi absurde, aflate la limita legii şi acest aspect nu face decât să polarizeze şi mai mult sistemul judiciar, să îl împartă între cei care respectă legea şi cei care sunt abuzivi. Însă ce vreau să vă precizez este că toate aceste atacuri nu au fost de natură să ne împiedice în desfăşurarea activităţii, în dosare la care s-a făcut referire prin mass-media", a precizat Gheorghe Stan.