Gheorghe Nichita a scăpat de orice control al autorităţilor

Liviu Dragnea, Semnarea contractelor de finanţare din fonduri europene.  În imagine, Gheorghe Nichita, Liviu Dragnea şi Cristian Adomniţei
Liviu Dragnea, Semnarea contractelor de finanţare din fonduri europene. În imagine, Gheorghe Nichita, Liviu Dragnea şi Cristian Adomniţei (Epoch Times România)

Fostul primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost scos de sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că a folosit angajaţi din Poliţia Locală pentru a-şi urmări amanta, decizie luată luni de magistraţii Curţii de Apel Iaşi.

Gheorghe Nichita a fost trimis în judecată pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, instigare şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum şi instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Alături de edilul ieşean au fost trimişi în judecată şi Mihai Liviu Hliboceanu, director general al Poliţiei Locale Iaşi, la data faptelor, şi Ştefan Avîrvarei, şef serviciu în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, la data faptelor.

Gheorghe Nichita ar fi utilizat poliţia locală pentru a-şi spiona fosta iubita, pe Adina Samson. Potrivit informaţiilor din presă, edilul apelase şi la clanul Cordunenilor care avea rolul de a-i speria prietenii acesteia, dar şi la o firmă de detectivi particulari. Primarul voia să ştie unde se află femeia în fiecare clipă, dar mai ales cu cine se întâlneşte.

Pe maşina acesteia se afla montat un GPS, iar prin intermediul unui telefon mobil făcut cadou, care avea instalat în el o aplicaţie de tip "spy", îi erau verificate convorbirile şi toate datele stocate. Filajul, care a avut loc în mai multe oraşe, era decontat din banii primăriei.

Adina Samson, fosta iubită a primarului, le-a declarat anterior jurnaliştilor că a fost lovită de mai multe ori de edil, care o hărţuia şi ameninţa că o va distruge pentru că în septembrie 2014 i-a comunicat că vrea să încheie relaţia, motiv pentru care femeia chiar a depus plângere la Parchet, plângere însoţită de diverse dovezi video şi audio ale hărţuirilor.

Rechizitoriul DNA

"În perioada 25 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, l-a determinat pe inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale şi umane ale Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi.

Concret, primarul Nichita Gheorghe l-a determinat pe directorul general al Poliţiei Locale Iaşi, Hliboceanu Liviu Mihai, să dispună personal sau cu ajutorul inculpatului Avârvarei Ştefan, funcţionarilor din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi, să efectueze activităţi de investigaţii în teren sau de supraveghere operativă a unei persoane şi a persoanelor din anturajul acesteia, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi şi producerii unei pagube în cuantum de 13.429,13 lei (prin folosirea resurselor materiale şi umane ale respectivei instituţii).

Totodată, prin săvârşirea infracţiunii, inculpatul Nichita Gheorghe a obţinut un folos nepatrimonial necuvenit constând în informaţiile rezultate din activităţile de investigaţii în teren şi de supraveghere operativă, dar şi un folos patrimonial necuvenit în cuantum de 58.142,85 lei, întrucât nu a mai fost nevoit să achite această sumă unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informaţiile respective.

În perioada 30 ianuarie – 16 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, în aceeaşi calitate, în mod repetat, i-a determinat pe inculpaţii Hliboceanu Liviu Mihai şi Avîrvarei Ştefan, funcţionari publici în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, să efectueze verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

La data de 25 februarie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe l-a determinat pe inculpatul Chişcă Costică Eugen să obţină desfăşurătorul (lista) convorbirilor telefonice iniţiate în ziua respectivă de aceeaşi persoană supravegheată. În continuare, inculpatul Chişcă Costică Eugen l-a determinat la rândul său, pe inculpatul Curalariu Călin-Mihai, angajat al unei companii de telefonie mobilă, să obţină aceste date nedestinate publicităţii care, ulterior, au ajuns în posesia inculpatului Nichita Gheorghe, acesta din urmă obţinând astfel un folos nepatrimonial necuvenit.

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităţilor zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avîrvarei Ştefan, fiind determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achiziţionat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic şi a deţinut această aplicaţie pe care a pus-o ulterior la dispoziţia acestuia din urmă, în acelaşi scop.

Această aplicaţie de tip "spy" a fost instalată din dispoziţia inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiaşi luni, primarul municipiului Iaşi, Nichita Gheorghe, l-a determinat pe inculpatul Avîrvarei Ştefan să acceseze fără drept sistemul informatic aparţinând persoanei supravegheate, în scopul de a obţine date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, whatsapp.

În perioada 01 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, primarul municipiului Iaşi, l-a instigat pe inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai, după ce acesta luase deja hotărârea infracţională, să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul de a dispune unor subordonaţi să asigure escortarea permanentă a inculpatului Nichita Gheorghe şi să efectueze deplasări cu autoturismele Poliţiei Locale în interesul personal al acestuia din urmă sau al unor persoane indicate de el.

Urmare a acestei acţiuni, a fost creat un prejudiciu instituţiei publice de interes local şi un folos patrimonial necuvenit inculpatului Nichita Gheorghe sau persoanelor indicate de acesta, în cuantum de 91.811,3 lei.

Tot în aceeaşi perioadă, inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai, în calitate de conducător al Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale şi umane ale Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi, în sensul că a menţinut poliţişti locali, angajaţi ai instituţiei pe care o conducea, în postul de pază a imobilului în care locuia inculpatul Nichita Gheorghe, deşi asemenea atribuţii nu reveneau în mod legal Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi.

Urmare a acestei acţiuni, a fost creat un prejudiciu instituţiei publice de interes local şi corelativ un folos patrimonial necuvenit inculpatului Nichita Gheorghe în cuantum de 124.195,66 lei.

În data de 11 februarie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe l-a determinat pe inculpatul Avîrvarei Ştefan să îşi îndeplinească în mod defectuos propriile atribuţii de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale şi umane ale Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi, respectiv să dispună ca un poliţist local din subordine să efectueze activităţi de verificare a legalităţii unei construcţii edificate pe raza Municipiului Iaşi, imobil în care cunoştea că se efectuează o activitate comercială, nefiind efectuate recent lucrări de construcţie. Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, inculpatul Avîrvarei Ştefan a prejudiciat interesele legale ale Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi, având un singur scop şi anume acela de a-i crea un folos nepatrimonial necuvenit lui Nichita Gheorghe.

În cauză, inculpaţii Chişcă Costică-Eugen şi Curalariu Călin-Mihai au încheiat cu procurorii anticorupţie două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, primul pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, iar al doilea pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii Chişcă Costică-Eugen şi Curalariu Călin-Mihai au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, precum şi că sunt de acord să presteze fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Poliţia Locală a Municipiului Iaşi s-a constituit parte civilă în prezenta cauză cu suma de 229.436,09 lei. Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Nichita Gheorghe şi Hliboceanu Liviu Mihai.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii."