Germania: Virusul aviar H5N8 descoperit la două ferme în Cloppenburg

Tulpina H5N8 a virusului gripei aviare a fost descoperită la două ferme în statul german Saxonia Inferioară, a anunţat luni Ministerul Agriculturii din acest stat.
Păsări migratoare
Păsări migratoare (Pixabay.com)

Ministerul a ordonat sacrificarea a zeci de mii de curcani în districtul Cloppenburg, după ce Institutul Friedrich Loeffler a verificat tulpina.

Descoperirea tulpinei a avut loc după ce 10.000 de curcani au fost ucişi în districtul Oldenburg şi 12.000 de păsări au fost ucise în districtul Vechta.

Christian Meyer, ministrul Agriculturii statului Saxonia Inferioară, a declarat că nu este clar cum a pătruns virusul în şoproanele închise pentru curcani, adăugând că autorităţile investighează cazul.

Păsările au fost omorâte prin gazare şi cadavrele au fost incinerate pentru a preveni răspândirea virusului.

Saxonia Inferioară este un centru major pentru creşterea păsărilor de curte în Germania.

În districtul Northeim, 18 pui şi 6 raţe au fost descoperite ca fiind infectate cu aceeaşi tulpină.

În ultimele câteva luni virusul care s-a răspândit pe cuprinsul Europei şi Asiei, probabil a fost transportat de păsările migratoare sălbatice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a descoperit că, deşi este improbabil să existe infecţii la oameni cu tulpina respectivă, acest lucru nu ar trebui exclus complet. Totuşi, virusul este fatal pentru păsări.

Tulpina H5N8 a fost, de asemenea, detectată la păsările sălbatice din Saxonia Inferioară, cel mai recent la un pescăruş argintiu în Hanovra.

Alte 13 ţări europene au raportat detectarea virusului începând cu luna octombrie a acestui an.

Luni, Grecia a raportat descoperirea unei tulpini a virusului aviar la o lebădă sălbatică în delta râului Evros, iar Marea Britanie a raportat joi descoperirea unei păsări sălbatice infectate cu acest virus.