Germania şi Danemarca au beneficiat cel mai mult de pe urma pieţei interne (studiu)

(photos.com)

La 20 de ani de la introducerea pieţei interne, Europa este mai bogată ca niciodată, germanii şi danezii beneficiind cel mai mult de creşterea constantă a integrării economice, relevă un studiu al Fundaţiei Bertelsmann, citat miercuri de euractiv Germania.

Integrarea europeană a avut un efect pozitiv consistent asupra creşterii economice în statele membre ale UE în ultimii 20 de ani, sugerează un studiu recent. Conform acestuia, din 'Cei 28', Germania şi Danemarca au beneficiat cel mai mult de acest lucru.

Piaţa internă a dus la creşterea performanţei economice a Germaniei cu circa 37 de miliarde de euro în medie, ceea ce s-ar traduce într-un surplus de 450 de euro de persoană anual, potrivit studiului. Cu o creştere anuală de 500 de euro pe cap de locuitor, Danemarca a fost singura ţară cu un beneficiu măsurabil mai mare.

Unul dintre principalele scopuri ale pieţei interne europene, introduse în 1992, a fost de a aduce prosperitate economică cetăţenilor UE.

Potrivit lui Thiess Petersen, analist economic al Fundaţiei Bertelsmann, piaţa internă a reuşit să facă acest lucru. 'Piaţa internă este în centrul integrării europene şi determină creştere economică în toate statele membre', a spus Petersen.

Institutul elveţian de cercetare economică Prognos AG a realizat studiul pentru Fundaţia Bertelsmann. Acesta a examinat efectul pe care piaţa internă europeană l-a avut asupra creşterii între 1991 şi 2012 în 14 dintre cele 15 ţări care erau membre UE în 1992, Luxemburgul fiind exclus.

Concluziile au arătat că în Europa convergenţa a avut un efect fundamental pozitiv asupra acestor ţări, deşi în moduri semnificativ diferite.

Piaţa internă a fost în mod special benefică pentru acele ţări care sunt interconectate foarte strâns cu alte state din punct de vedere economic, precizează studiul.

În timp ce ţările din centrul şi nordul Europei se află în partea superioară a listei, efectele pozitive sunt mai puţin semnificative în statele sudice membre ale UE. Creşterea medie anuală în venit datorită dezvoltării integrării europene a fost de circa 80 de euro pe cap de locuitor în Italia, de 70 de euro în Spania şi Grecia şi de 20 de euro în Portugalia.

Piaţa internă europeană a început funcţioneze din 1993 şi este bazată pe patru libertăţi fundamentale: libera circulaţie a bunurilor, lucrătorilor, serviciilor şi capitalului.

Dacă piaţa comună pentru bunuri funcţionează destul de bine, cercetătorii susţin că este încă loc de îmbunătăţire în sectorul de servicii. Serviciile reprezintă în prezent circa 70% din PIB-ul Europei, dar numai 20% din schimburile comerciale între statele UE.

Cercetătorii propun măsuri care ar putea contribui la promovarea asigurării de servicii transfrontaliere, respectiv o mai bună standardizare a serviciilor şi implementarea deplină a Directivei UE privind serviciile. Mobilitatea lucrătorilor în UE ar putea fi facilitată de o recunoaştere mai rapidă şi mai puţin birocratică a calificărilor şi certificatelor obţine în alte state ale UE, au adăugat ei.

Autorii studiului au mai sugerat ameliorarea transferului transfrontalier de informaţii, precum mediatizarea locurilor de muncă vacante şi un transfer simplificat de drepturi în sistemul de securitate socială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie