Germania se pregăteşte să trimită drone în estul Ucrainei

Drona americană Predator B.
Drona americană Predator B. (youtube.)

Dronele germane ar putea zbura în curând la graniţa estică a Ucrainei pentru a monitoriza mişcările de forţe armate din Rusia.

Ministrul german al Apărării a comunicat, marţi, că o echipă formată din 14 membri ai armatei germane a ajuns în Ucraina alături de o echipă franceză pentru a desfăşura drone de supraveghere în estul ţării. Echipa include personal logistic, tehnic şi medical.

Dronele de recunoaştere Luna, care pot zbura la o altitudine de 5.000 de metri timp de cinci ore, vor observa mişcările de soldaţi astfel încât să se asigure că armistiţiul fragil, semnat la începutul lunii septembrie între Ucraina şi Rusia, va rezista.

Misiunea de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a luat această decizie după summitul NATO din Ţara Galilor, în urmă cu două săptămâni.

”Obiectivul este furnizarea de resurse de observare aeriene”, a comunicat armata germană.

Oficialii germani se vor afla timp de cinci zile în zona ocupată a oraşului Lugansk, la 30 de kilometri de graniţa cu Rusia, pentru a decide dacă este posibilă folosirea dronelor.

Echipa va purta uniforma OSCE şi va fi neînarmată. Dar misiunea are un risc evident. Forţele separatiste pro-ruse au capturat în trecut mai mulţi observatori ai OSCE, pe care i-au ţinut ostateci.

”Pe baza rezultatelor misiunii de recunoaştere va fi luat în calcul dacă şi sub ce formă pot Germania şi Franţa să participe într-o misiune de sprijin pentru OSCE, care depinde de sprijin politic”, a comunicat armata.

Potrivit comunicatului, Moscova a acceptat misiunile de monitorizare ale OSCE în timpul discuţiilor de pe 5 septembrie privind armistiţiul din capitala Belarusului, Minsk.