Germania risipeşte la rândul său miliarde de euro din banii publici

(DAVID GANNON / AFP / Getty Images)

Noul aeroport al Berlinului va fi inaugurat cu o întârziere de zece ani şi cu un buget suplimentar de 2,5 miliarde de euro, dar acesta nu este singurul exemplu al ineficienţei germane: istoria ţării este plină de proiecte neterminate 'Made in Germany', de idei care au devenit un fiasco şi de pierderi scandaloase de miliarde de euro, notează luni ziarul ABC.

Este ceea ce constată raportul publicat de Federaţia Contribuabililor Germani (BdSt), sau 'cartea neagră' a contribuabilului german, care poartă titlul 'Risipa banilor publici'. Majoritatea cazurilor sunt legate fie de ambiţii nemăsurate şi de încrederea oarbă în logistică, fie de o lipsă de viziune în momentul anulării proiectului în faza sa iniţială. Atât statul cât şi companiile private germane au participat la demistificarea culturii muncii în Germania, considerată eficientă şi sârguincioasă.

În fiecare toamnă, BdSt demonstrează cum miliarde de euro din banii contribuabililor se duc pe apa sâmbetei, fapt ilustrat de numeroase cazuri de risipă. BdSt încearcă prin această 'carte neagră' să-i determine pe cetăţeni şi oamenii politici să conştientizeze nevoia 'unei utilizări mai bune şi mai eficiente a resurselor publice'. Pe lângă exemplele clasice - precum aeroportul din Berlin şi filarmonica din Hamburg - lista cărţii negre este lungă şi de multe ori discutabilă.

Una din iniţiative, precum podurile pentru lilieci - care încearcă să prezerveze ecosistemul unei păduri străbătute de o şosea - ar putea părea sau nu o risipă. Unul dintre acestea a fost construit la Biberach (Baden-Wurtemberg, sud-estul Germaniei) şi este inutilizabil pentru oameni, deşi costul său a depăşit 435.000 de euro.

Însă cele mai piperate proiecte sunt cele care apasă foarte greu asupra bugetului, precum noul sediu al serviciilor secrete germane din Berlin, în construcţie din 2006, care încă nu a fost finalizat şi al cărui buget iniţial de 720 de milioane a ajuns la 1,457 miliarde de euro. O altă risipă inclusă în cartea neagră a fost petrecerea organizată de CDU în Saarland, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de preşedinta acestui land, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Cartea neagră include şi cazul dronelor ministrului german al apărării, creştin-democratul Thomas de Maiziere. Din cauza proiectului său eşuat 'Euro Hawk', ministrul a trebuit să răspundă mai multor interpelări ale Parlamentului. Era vorba de cumpărarea din SUA a unor drone, achiziţie care a fost suspendată în luna mai după ce s-a aflat că aceste avioane teleghidate nu au licenţă pentru a survola spaţiul aerian european. Asta după ce fuseseră investite deja 500 de milioane de euro.

Opoziţia şi-a pierdut cumpătul, dar Angela Merkel, aflată până recent în campanie pentru un al treilea mandat de cancelar, a minimalizat afacerea. Responsabilul social-democrat pentru apărare, Rainer Arnold, a spus că 'ministrul trebuie să explice aceste contradicţii în faţa comisiei, având în vedere că nu a putut să le clarifice'. De Maiziere a argumentat însă că nu a fost informat corect de consilierii săi de problemele apărute pe parcurs în proiectul de achiziţionare a dronelor.

Noul aeroport al Berlinului este una din cele mai ambiţioase lucrări de infrastructură ale Germaniei - un terminal stil Bauhaus construit pe şase etaje cu o faţadă de sticlă de 33.000 de metri pătraţi, o parcare de 10.000 de locuri, 150 de magazine, restaurante şi servicii cu o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi. Totuşi, ineficienţa germană a făcut ca acest proiect să-şi dubleze bugetul, ajungând să coste aproape cinci miliarde de euro.

Proiectul, ce pare să sufere de sindromul Peter Pan, poartă numele oficial de Flughafen Berlin-Brandenburg 'Willy Brandt' (Aeroportul Berlin-Brandeburg 'Willy Brandt'), în onoarea fostului cancelar laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Sondajele arată însă că actualul primar, Klaus Wowereit (SPD), nu va fi reales.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe