Germania respinge afirmaţia lui Trump că ar datora alianţei NATO sume mari de bani

Germania a respins afirmaţia preşedintelui american Donald Trump că ar datora “sume mari de bani” pentru apărare Alianţei NATO şi SUA.
Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen.
Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen. (Captură Foto)

Declaraţia ministrului german al Apărării, Ursula von der Leyen, se referă la o afirmaţie făcută pe Twitter de preşedintele Trump după întâlnirea ce a avut loc în Washington, vineri, cu cancelarul german Angela Merkel.

“Nu există niciun cont de datorii la NATO”, a susţinut von der Leyen într-o declaraţie făcută duminică, adăugând că obiectivul alianţei de a mări cheltuielile pentru apărare ale membrilor săi nu este legat în mod exclusiv de contribuţiile la NATO.

În 2014, NATO a convenit asupra unui plan pe baza căruia fiecare stat membru va trebui să îşi crească cheltuielile de apărare cu 2% din PIB până în 2024.

Merkel a subliniat faptul că Berlinul este dedicat atingerii acelui obiectiv.

În declaraţia sa, Von der Leyen a susţinut că, de fapt, cheltuielile de apărare mai mari ale Germaniei nu vor lua în calcul doar NATO, ci şi misiunile ONU şi ale Uniunii Europene de menţinere a păcii, precum şi lupta împotriva militanţilor jihadişti din grupul Statul Islamic.

Afirmaţia făcută sâmbătă de preşedintele american Trump pe Twitter a avut loc după prima sa întâlnire cu Merkel, de când a fost investit oficial ca preşedinte în luna ianuarie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe