Germania invocă “interese de securitate” pentru a interzice o companie aeriană iraniană

Avion al companiei aeriene iraniene Mahan
Avion al companiei aeriene iraniene Mahan (Wikipedia.org)

Germania a revocat licenţa companiei aeriene iraniene Mahan, invocând necesitatea “protejării politicii externe şi interesele de securitate” ale ţării, potrivit RFE/RL.

Mass media germană a precizat luni că măsura intră în vigoare imediat şi are legătură cu asasinate sau tentative de asasinat aparent desfăşurate de Teheran în Europa.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe german, Christophe Burger, a declarat jurnaliştilor în Berlin că Mahan are legături cu Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) şi furnizează zboruri militare între Iran şi Siria.

Mahan, cea de-a doua companie aeriană a Iranului, a efectuat patru zboruri în Germania în fiecare săptămână – trei spre Düsseldorf şi unul spre München. De asemenea, Mahan are zboruri în Franţa, Italia, Spania şi Grecia.

De altfel, Mahan se află pe o listă de sancţiuni americane încă din 2011, iar Washingtonul a cerut altor naţiuni să penalizeze compania aeriană.

Trezoreria SUA a ameninţat că va impune sancţiuni asupra ţărilor sau companiilor care oferă firmei Mahan drepturi de aterizare sau alte servicii.

Teheranul a acuzat SUA şi Israelul că încearcă să submineze relaţiile sale cu Europa cu scopul de a sabota acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri. Acordul prevede, în schimbul restricţionării semnificative a programului nuclear iranian, o relaxare a sancţiunilor internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe