Germania: Fracturarea hidraulică, o problemă care ar putea juca un rol în alegerile federale din toamnă

Angela Merkel în Berlin
Angela Merkel în Berlin (Sean Gallup / Getty Images)

Germanii se tem de fracturarea hidraulică, dar acest lucru nu a oprit Berlinul să treacă la elaborarea unor linii directoare juridice pentru controversatul procedeu de extracţie a gazelor de şist. Opoziţia este foarte critică iar această problemă ar putea să influenţeze campania de realegere a cancelarului Merkel, consideră Der Spiegel.

Teama în rândul organizaţiilor de opoziţie este palpabilă. 'Fără chimicale în pământul nostru' a scris grupul 'Gegen Gasbohren' ('Împotriva forajului de gaze') pe pagina sa de web. Un alt grup militant a avertizat împotriva unui 'atac asupra alimentării cu apă potabilă'.

Este vorba de iniţiative cetăţeneşti ce vizează ''fracturarea'', o metodă de extracţie a gazelor naturale din depozite de rocă anterior inaccesibile, prin injectarea de fluide sub presiune ce conţin agenţi chimici. Cele mai multe dintre aceste iniţiative şi-au ilustrat paginile de web cu semne de stop, măşti de gaze şi chiar capete de morţi.

Pentru moment, astfel de grupuri care se opun fracturării operează pe cont propriu, în primul la nivel local. Municipalităţile care ar putea fi afectate dacă fracturarea ar fi autorizată o văd ca pe o ameninţare, multe fiind îngrijorate de impactul pe care l-ar putea avea asupra mediului.

Săptămâna aceasta, îngrijorarea s-a amplificat. Spiegel a dezvăluit în weekend că guvernul cancelarului Merkel vrea să înceapă extracţia din depozitele de gaze de şist, punând capăt astfel amânării procedeului din cauza îngrijorării publice şi legat de siguranţă. Potrivit informaţiilor obţinute de Spiegel, normele juridice pentru fracturare ar urma să fie introduse înainte de alegerile generale din toamnă, punând capăt astfel unei tăceri legislative prelungite pe această temă.

Ministrul german al mediului, Peter Altmaier, a reacţionat rapid, insistând că guvernul este interesat doar de crearea clarităţii juridice. 'Vrem să restricţionăm fracturarea, nu să o promovăm', a declarat el pentru un post public de radio german. Altmaier a precizat că nu-şi poate imagina că 'fracturarea ar putea fi permisă undeva în Germania, în viitorul apropiat'.

Mesajul de la partenerii de coaliţie ai lui Merkel din Partidul Liber Democrat a fost însă diferit. Purtătorul de cuvânt al partidului pe probleme de mediu în Parlamentul german, Michael Kauch, a declarat pentru Spiegel: 'Nu ne putem permite o interdicţie ideologică, deoarece fracturarea poate fi parte a furnizării de energie'.

Opoziţia l-a acuzat săptămâna aceasta pe Atlmaier de domolire înşelătoare, spunând că însuşi faptul de a crea o lege pentru reglementarea fracturării ar face posibilă metoda. 'Cei care cred că putem efectua experimente pur şi simplu pe pământul nostru cu astfel de activităţi nu au învăţat lecţiile de la Fukushima', a declarat pentru Spiegel Thorsten Albig, guvernatorul landului Schleswig-Holstein. Liderul grupului Verzilor din Parlament, Jürgen Tritten, s-a alăturat criticilor. 'Aceasta este o lege pentru legalizarea fracturării', a spus el. 'O vom opri în Bundesrat'' (camera superioară), a adăugat el.

Pentru moment, Germania este departe de a autoriza fracturarea pe scară largă. Ea este în prezent în curs de testare la un singur sit. Dar mediul juridic din Germania este departe de a fi clar şi există multă marjă de manevră pentru ca grupuri de interese să interpreteze legea în propriul folos.

Tentaţia este evidentă. Fracturarea practicată în SUA a dus la un boom al petrolului şi gazelor naturale iar dimensiunea lui are potenţialul de a modifica peisajul energetic global. Nu este surprinzător că şi în Germania există persoane care consideră că şi aici ar putea avea loc o urgenţă similară privind gazul. ''Institutul Federal de Geoştiinţe şi Resurse Naturale'' (BGR) estimează că există între 0,7 şi 2,3 trilioane de metri cubi de gaze naturale care urmează să fie descoperite în Germania, suficient pentru a acoperi cererea timp de 13 ani. Exxon Mobil şi compania germană de gaze naturale, ''Wintershall'' speră să efectueze foraje de testare cât mai curând posibil.

Fracturarea implică pomparea unui flux de lichide la presiune înaltă în roca subterană, fracturând-o şi eliberând gazele naturale pe care le conţine. Se foloseşte un amestec de apă, nisip şi diferite substanţe chimice. Tehnologia s-a dezvoltat într-un asemenea grad încât depozite anterior inaccesibile pot fi acum exploatate profitabil. Activiştii sunt însă îngrijoraţi de faptul că substanţele chimice nocive folosite în proces ar putea ajunge în apele subterane - sau chiar declanşa alunecări de teren în urma fracturării rocilor subterane. Grupurile de mediu au cerut o interzicere totală a metodei. 'Chiar şi cele mai bune teste nu sunt suficiente pentru a evalua corect riscurile', a declarat pentru Spiegel, Rüdiger Rosenthal de la ''Prietenii Pământului Germania''.

Şi în rândul populaţiei fracturarea este văzută drept profund îndoielnică şi există un număr crescând de petiţii şi iniţiative care vizează acest procedeu. Problema ar putea juca un rol în alegerile federale din toamnă. În alegerile de anul trecut din landul Renania de Nord-Westfalia şi din Saxonia Inferioară, în ianuarie - cele două landuri în care se află cele mai mari rezerve de gaze naturale din Germania - grupuri de cetăţeni s-au mobilizat împotriva fracturării. Deşi multe alte probleme au jucat un rol în campanie, candidaţii sceptici privind fracturarea au câştigat în ambele landuri.

În sprijinul scepticismului lor, adversarii fracturării au indicat un studiu publicat anul trecut de ''Oficiul Federal pentru Mediu'', care a subliniat riscurile. Dar chiar şi experţii sunt divizaţi. Claudia Kemfert, expertă în energie la ''Institutul German pentru Cercetare Economică'', a pledat pentru cel puţin explorarea posibilităţilor oferite de tehnologie în cazul în care se vor conveni norme stricte privind mediul. Chiar dacă fracturarea va fi autorizată, Kemfert nu crede că Germania va cunoaşte un boom comparabil cu cel din SUA. 'Câmpurile gazeifere din Germania sunt mai mici, la fel şi cantitatea extrasă per foraj', a declarat ea pentru Spiegel.

Şi geologii din Europa au fost nevoiţi să-şi revizuiască prognozele. Exxon s-a retras din Polonia după teste iniţiale. Rezultatele au fost mai puţin promiţătoare, indicând faptul că rezervele de gaze de şist de aici nu ar fi profitabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe