Germania doreşte mai multe garanţii din partea Chinei pentru proiectul comercial “Drumul Mătăsii”

Germania a avertizat că ţările UE nu sunt încă pregătite să semneze o declaraţie comună referitoare la iniţiativa comerciala chineză “Drumul Mătăsii”. Ministrul german al Economiei a cerut garanţii suplimentare din partea Beijingului privind comerţul liber.
Ministrul german al economiei, Brigitte Zypries.
Ministrul german al economiei, Brigitte Zypries. (Getty Images)

Ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, a avertizat duminică faptul că Germania şi alte ţări UE nu vor semna un acord comercial comun la summitul “Belt and Road”, care este organizat de China, decât dacă vor primi garanţii suplimentare din partea Beijingului în ceea ce priveşte comerţul liber, protejarea mediului şi condiţiile de lucru.

“Până acum, cererile ţărilor UE în domenii precum comerţul liber, concurenţa echitabilă şi condiţii egale nu au fost respectate”, a declarat Zypries într-un comunicat de presă. “Dacă aceste cereri nu sunt satisfăcute, atunci nu putem semna. Vom vedea ce se va întâmpla”.

Urmează să fie publicat un comunicat, luni, la sfârşitul summitului, prin care China urmăreşte să obţină sprijin pentru un nou “Drum al Mătăsii”: un proiect comercial şi de infrastructură care leagă China de mai multe ţări din Asia Centrală şi de Sud-Est, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Oficiali din peste 100 de ţări participă la summitul de două zile care promovează această iniţiativă. Printre cei prezenţi se numără preşedintele chinez Xi Jinping, omologul rus Vladimir Putin, omologul turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Incertitudini europene

Totuşi, ţările vest-europene au trimis miniştri sau oficiali de rang inferior la acest forum, pentru a-şi exprima temerile în privinţa proiectului, pe care unii îl văd că o încercare de extindere a influenţei globale chineze. Mai mulţi diplomaţi occidentali au, la rândul lor, rezerve faţă de lipsa de transparenţă şi de structură formală a iniţiativei.

Zypries a făcut apel duminică la mai multă transparenţă pentru proiectele legate de iniţiativa Chinei şi a insistat că proiectul trebuie să se conformeze standardelor comerciale internaţionale.