Germania dă un ultimatum de câteva zile Rusiei în dosarul otrăvirii lui Navalnîi

Heiko Maas
Heiko Maas (Getty Images)

Duminică, Germania, care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, a intensificat presiunea asupra Rusiei, avertizând că va impune sancţiuni în lipsa unui răspuns din partea Rusiei în următoarele zile cu privire la aparenta otrăvire a lui Alexei Navalnîi, conform AFP.

"Stabilirea de ultimatumuri nu ajută pe nimeni, însă dacă în următoarele zile partea rusă nu contribuie la clarificarea celor întâmplate, va trebui să discutăm despre un răspuns cu partenerii noştri", a declarat ministrul de Externe german Heiko Maas pentru Bild.

Maas a adăugat că, dacă va decide impunerea de sancţiuni, acestea vor trebui să fie ţintite şi nu a exclus un impact asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Citiţi şi Merkel, presată să adopte o poziţie dură faţă de Nord Stream 2 după otrăvirea lui Navalnîi

Numeroase ţări occidentale au cerut Moscovei să clarifice acest caz. Cu toate acestea, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a declarat săptămâna trecută că acuzaţiile referitoare la încercarea de asasinat trebuie privite cu "o mare doză de scepticism" şi a cerut Berlinului să vină cu dovezi.

Navalnîi a manifestat brusc o deteriorare a stării de sănătate în timp ce se afla la bordul unui avion care îl transporta către Moscova din Siberia, unde participase la efectuarea unei anchete anti-corupţie. Avionul a aterizat de urgenţă, acesta fiind transportat la un spital regional, de unde a fost preluat - după deliberări - de către o echipă de medici germani care l-a transportat la un spital berlinez. După câteva zile, medicii germani au afirmat că Navalnîi ar fi fost otrăvit cu o substanţă din gama noviciok, de tipul celei folosite la otrăvirea agentului dublu Serghei Skripal în Marea Britanie.

Ministrul german de Externe a dat vina pe statul rus pentru otrăvirea lui Navalnîi, motivând în principal că noviciok este o substanţă folosită de statul rus, fiind greu de procurat de către eventuali doritori.

Acuzaţiile aduse de maas media statului rus constituie o premieră pentru Berlin, comentează AFP.

"Există mai multe indicii în acest sens, este motivul pentru care partea rusă trebuie acum să reacţioneze. Substanţa letală cu care Navalnîi a fost otrăvit s-a aflat în trecut în posesia autorităţilor ruse, doar un mic număr de persoane are acces la Noviciok şi această otravă a mai fost folosită de serviciile ruse în atacul împotriva fostului agent (rus) Serghei Skripal" în Marea Britanie, a avertizat Maas.