Germania: Coaliţia SPD-CDU, recunoscătoare alegătorilor săi

Ministrul muncii şi problemelor sociale Andrea Nahles  (SPD).
Ministrul muncii şi problemelor sociale Andrea Nahles (SPD). (Sean Gallup / Getty Images)

Marea coaliţie aflată la guvernare în Germania va adopta miercuri primul său proiect de lege. Este vorba despre un text prezentat de ministrul muncii şi problemelor sociale, Andrea Nahles (SPD), care modifică regimul pensiilor, informează cotidianul francez Le Monde.

După cum a promis Partidul Social-Democrat în timpul campaniei, salariaţii ar putea beneficia de o pensie completă începând de la 63 de ani (în loc de 65 de ani şi trei luni cât este în prezent), în situaţia în care au cotizat cel puţin 45 de ani. Şi, după cum a promis înainte Uniunea Creştin-Democrată (CDU), mamele care au avut un copil înainte de 1992 vor primi un mic ajutor financiar.

Aceste două reforme costă statul german în jur de 10 miliarde de euro pe an. De ce primul proiect de lege al marii coaliţii vizează persoanele în etate? De ce să se cheltuiască atât pentru o singură categorie de persoane? Potrivit Le Monde, răspunsul ar putea fi conţinut într-un sondaj publicat în mod oportun la 28 ianuarie, în Destatis, oficiul federal german de statistică.

Respectivul sondaj confirmă ponderea mereu în creştere a alegătorilor mai în vârstă. În timpul alegerilor din 2013, mai mult de o treime dintre alegători (21 de milioane de 61) aveau peste 60 de ani, în timp ce alegătorii cu vârste sub 30 de ani nu erau decât 9 milioane.

Mai mult, cu cât eşti mai în vârstă, cu atât eşti mai tentat să te duci să votezi, constată cotidianul francez menţionat. La ultimele alegeri, alegătorii germani cu vârste între 21 şi 29 de ani au mers la vot în proporţie de 60%. Această rată de participare creşte o dată cu vârsta, pentru a ajunge la 80% pe segmentul 60-70 de ani, după care scade uşor, rămânând totuşi superioară mediei.

Chiar dacă CDU se clasează în fruntea preferinţelor la toate categoriile de vârstă, tocmai la persoanele de peste 70 de ani formaţiunea Angelei Merkel a înregistrat cel mai bun rezultat al său (43,6%). La rândul său, SPD a înregistrat cel mai bun scor printre cei mai în vârstă alegători.

Nu în ultimul rând, dacă SPD are un electorat format în mod echitabil din bărbaţi şi femei, CDU (fără CSU din Bavaria) a atras 36,7% dintre femeile cu drept de vot şi 31,4% dintre bărbaţii cu drept de vot.

Într-un cuvânt, primul proiect de lege al coaliţiei aflate la putere în Germania cadrează perfect cu electoratul fiecăruia dintre cele două partide care o formează, conchide Le Monde.