Germania cere introducerea unui “registru de călătorie” în Europa

Ţările UE ar trebui să înregistreze datele vizitatorilor care pătrund în zona Schengen din Europa, a declarat ministrul german de interne Thomas de Maiziere, adăugând: „Dorim să ştim cine vine”.
Ministrul german de interne Thomas de Maiziere.
Ministrul german de interne Thomas de Maiziere. (Captură Foto)

Noul registru de călătorie va intensifica securitatea naţiunilor europene, a declarat de Maiziere într-un interviu cu Die Welt, publicat sâmbătă.

În mod specific, ministrul de interne s-a referit la zona de circulaţie fără vize Schengen, care este formată din 28 de state europene, majoritatea făcând parte din UE. Conform lui de Maiziere, oficialii trebuie să strângă date despre vizitatorii proveniţi din ţările aflate în afara zonei Schengen.

Baza de date va include data şi locul intrării cetăţenilor care nu aparţin statelor din zona Schengen, precum şi punctul lor de ieşire.

„În prezent, emitem vize. Totuşi, nu există niciun fel de date care să arate dacă persoana de fapt soseşte (într-o ţară Schengen) sau pleacă din aceasta”, a susţinut de Maiziere. „Un nou sistem care implică date biometrice şi date privind vizele ne-ar putea avertiza când o astfel de persoană depăşeşte cu mult perioada de şedere.”

„Dorim să ştim cine vine în zona Schengen şi când pleacă”, a declarat el pentru Die Welt.

De Maiziere a susţinut că astfel de date sunt necesare pentru lupta împotriva terorismului, a criminalităţii şi imigraţiei ilegale.

Pe lângă registru, ministrul german de interne a mai declarat că UE ar trebui să se concentreze mai mult pe protejarea graniţelor sale externe şi pe integrarea bazelor de date existente privind vizele şi imigraţia.