George Soros: în prezent China conduce scena

Investitorul miliardar George Soros a declarat că, de fapt, China a ajuns să conducă scena economică globală, lăsând SUA pe locul doi.
Miliardarul american George Soros.
Miliardarul american George Soros. (Captură Foto)

Conform unor emailuri dezvăluite de organizaţia Wikileaks, miliardarul George Soros este de părere că motorul care acum conduce lumea este China, nu SUA, iar schimbarea împinge vechea putere dominantă a lumii de după Războiul Rece pe locul al doilea atât în ceea ce priveşte puterea economică cât şi influenţa globală.

“Schimbarea este fenomenală. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”, ar fi declarat Soros la un eveniment din New York. “Nu există nicio paralelă deoarece creşterea unei puteri durează în mod tipic câteva decenii”.

Criza financiară din SUA a accelerat transferul de putere prin scăderea puterii de consum a SUA, a cărei piaţă imensă a alimentat economiile globale. Acum, China se află pe scaunul şoferului şi lumea funcţionează cu un motor bazat pe ofertă, este de părere Soros.

“Economia chineză a devenit motorul economiei globale. Acesta este un motor mai mic (decât cel american, bazat pe consum) şi din acest motiv sistemul global nu creşte atât de repede”, a mai susţinut Soros.

Transferul bogăţiei este rezultatul dorinţei SUA de a consuma mai mult decât produce şi al dorinţei Chinei de a produce mai mult decât consumă, a explicat miliardarul.

“Capitalismul de stat” practicat de China este bazat pe încurajarea, de către stat, a cetăţenilor chinezi să urmărească acumularea de averi prin exploatarea resurselor ieftine de muncă, prin intermediul exporturilor, ca apoi guvernul să culeagă pentru stat averea acumulată prin devalorizarea artificială a yuanului, a declarat Soros.

China are în prezent un număr necunoscut de lagăre de muncă, unde se estimează că ar munci forţat peste 4 milioane de persoane, majoritatea deţinuţi politic. Ei produc o gamă variată de produse, de la beţe de orez, până la îmbrăcăminte şi chiar subansamble electronice. Produsele sunt uneori subcontractate de la companii multinaţionale, sau pur şi simplu exportate, profitând de controlul băncii centrale asupra monedei naţionale, considerată subevaluată pentru a menţine un avantaj asupra competitorilor străini. Ambele metode prin care regimul comunist îşi menţine supremaţia pe pieţe încalcă standardele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, la care China a reuşit să adere în 2001, în timpul ultimului mandat al preşedintelui Bill Clinton.

Soros a mai susţinut că Beijingul a dat peste o “maşinărie fabuloasă” de colectare în favoarea statului a bogăţiei generate de forţa sa de muncă ieftină. China face acest lucru menţinând la niveluri scăzute propria monedă în relaţie cu dolarul american.

Tensiunile valutare cu SUA nu pot fi rezolvate uşor deoarece China nu doreşte să facă vreun pas care va încetini “mecanismul”.

China trebuie să îşi stimuleze consumul intern, dar acest lucru va reduce puterea de control a statului, a explicat Soros. Acum că statul chinez are de înfruntat presiunea inflaţionistă, ar fi benefică aprecierea valutei sale, dar în acelaşi timp ar fi afectaţi puternicii exportatori chinezi, care îşi folosesc influenţa pentru a se opune schimbării politicii actuale, a adăugat Soros.

Dacă Beijingului i s-ar permite să îşi tranzacţioneze moneda pe pieţele globale, atunci ar înlocui dolarul american ca principală monedă de rezervă globală. Totuşi, China nu doreşte să facă acel lucru deoarece “maşinăria sa va fi distrusă” a opinat Soros.