George Friedman: Un atac american asupra Coreei de Nord ar putea fi iminent

SUA s-ar pregăti să atace Coreea de Nord, potrivit fondatorului Geopolitical Futures, George Friedman, creând cadrul pentru un război dificil şi murdar cu potenţiale consecinţe catastrofale.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Adresându-se luni publicului la 2017 Strategic Investment Conference din Orlando, SUA, Friedman a declarat că acţiunile Coreei de Nord par să nu fi lăsat Statelor Unite nicio alternativă decât aceea a unei confruntări.

Potrivit unei analize a Geopolitical Futures, se adună tot mai multe dovezi care arată că ostilitatea dintre cele două state ajunge într-un punct în care războiul este inevitabil.

Friedman a dezvăluit în 20 mai că portavionul american USS Carl Vinson şi portavionul USS Ronald Reagan se află în regiunea Peninsulei Coreene la o distanţă din care pot lovi Coreea de Nord.

În plus, peste 100 avioane de luptă F16 desfăşoară zilnic exerciţii de luptă în zonă, o tactică care a prevestit lansarea operaţiunii Desert Storm (sau războiul din Golf) în 1991.

Avioanele de luptă F-35 au fost, de asemenea, desfăşurate în zonă şi reprezentanţi ai administraţiei SUA vor fi informaţi miercuri despre insula Guam, problemele de apărare civilă, terorism şi Coreea de Nord.

În opinia lui Friedman, toate aceste mişcări strategice ar vesti un singur rezultat: conflictul.

Decizia lui Friedman de a-şi face publică focalizarea pe Coreea de Nord a fost luată la câteva zile după ce Phenianul a testat o nouă rachetă balistică. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat “comportamentul foarte destabilizator, sfidarea flagrantă şi provocatoare” manifestate de regimul nord-coreean.

Problemele privind orice conflict sunt numeroase. Cele 25 milioane de persoane care locuiesc în regiunea metropolitană sud-coreeană Seul ar putea fi ţinta unui atac pe care l-ar lansa Coreea de Nord ca răspuns la cel lansat de SUA împotriva sa.

“Nu ne putem permite să avem victimele pe care le-ar crea o astfel de situaţie”, a avertizat Friedman, adăugând că SUA trebuie să neutralizeze artileria nord-coreeană prin bombardamente strategice.

O a doua problemă pentru SUA este aceea că orice conflict se va baza în mod necesar pe informaţii imperfecte şi impactul acestora ar putea provoca un număr devastator de morţi.

În plus, Friedman a atras atenţia asupra Bazei Aeriene Andersen din Guam, notând că un atac nord-coreean asupra bazei este singura şansă a lui Kim Jong-un de a întârzia războiul.

Susţinând că elitele nord-coreene “nu sunt nici nebune şi nici stupide”, Friedman a declarat că acestea “au tendinţe ucigaşe, dar nu sinucigaşe”.

“Înfruntăm un război care nu este simplu”, a mai precizat el, adăugând că Rusia şi China ignoră aceste probleme.

Război nedeclarat?

În comentariile sale făcute la conferinţa din Orlando, Friedman a mai susţinut că un conflict va marca începutul unui alt război nedeclarat.

“Noi nu am declarat război împotriva vreunei ţări de la cel de-al Doilea Război Mondial; o greşeală teribilă din punct de vedere moral şi constituţional, dar de asemenea una practică”, a afirmat el. “Să determini Congresul să declare război ar însemna ca ambele tabere să fie în consens şi să plasezi responsabilitatea asupra tuturor”.

Totuşi, a adăugat el, Coreea de Nord este o problemă cu care America trebuie să se confrunte.

“În acest mod vor sta lucrurile pentru America în următorul deceniu, deoarece suntem principala putere globală şi această putere nu dispare foarte rapid. Suntem singura ţară din lume cu o capabilitate militară globală”, a afirmat el.

“Nu există nicio altă putere – şi includ şi China aici – care ar putea să ia măsuri militare efective împotriva nord-coreenilor pentru a opri un program nuclear”, a continuat el. “Acest lucru înseamnă fie că SUA va lua măsuri, fie Coreea de Nord are o armă nucleară”.