George Friedman: Italia este "mama" tuturor ameninţărilor sistemice

Criza provocată de creditele neperformante în Italia ar putea avea un impact puternic asupra întregii Europe. În acelaşi timp, o prăbuşire economică a Statelor Unite ar putea avea, de asemenea, un impact negativ devastator asupra multor economii europene, precum cea germană, care exportă mult în SUA.
Bancote de 50 de euro.
Bancote de 50 de euro. (Wikipedia.org)

Italia s-a aflat într-o stare de criză în ultimele 8 luni, deşi mass-media mainstream nu a recunoscut acest lucru până în luna iulie. Această criză nu are nimic de a face cu Brexitul, deşi opozanţii ieşirii Marii Britanii din UE vor susţine că există o legătură între cele două evenimente. Chiar dacă britanicii ar fi votat pentru rămânerea în UE, criza italiană tot s-ar fi accelerat.

Nivelul ridicat al creditelor neperformante (NPL-uri) a fost o problemă încă înainte de decizia Marii Britanii de a ieşi din UE (Brexit). Este clar faptul că nu există nimic în economia italiană care ar putea reduce NPL-urile. Doar o îmbunătăţire substanţială a economiei va putea face posibilă rambursarea acelor împrumuturi. Şi economia Europei nu se poate îmbunătăţi suficient pentru a ajuta. Europa este în stare de criză de ceva timp.

Băncile au raportat ca fiind neperformante creditele care de fapt nu puteau fi rambursate şi nu au redus valoarea NPL-urilor. Şi aceste măsuri doar au ascuns ceea ce este evident. Aproximativ 17% dintre creditele Italiei nu vor fi rambursate. Acest lucru va avea efecte negative puternice asupra bilanţurilor băncilor italiene. De fapt, acest lucru nu se va întâmpla doar în Italia.

Împrumuturile italiene sunt grupate şi revândute, iar băncile italiene iau credite de la alte bănci europene. În schimb, aceste bănci europene au primit datoria italiană ca şi garanţie pentru împrumuturile acordate creditorilor italieni. Din moment ce Italia este cea de-a patra economie a Europei, aceste manevre reprezintă sursa tuturor ameninţărilor sistemice.

Singura modalitate de a ajuta este un program guvernamental de salvare financiară (bailout). Problema este că Italia nu numai că face parte din UE, dar şi din zona euro. Prin urmare, abilitatea sa de a ieşi din criză este limitată. În plus, regulamentele UE îngreunează sarcina guvernelor de a salva bănci.

Uniunea Europeană are un concept numit “bail-in”, care se vrea a fi o “salvare cu resurse interne” a băncilor, adică una care ia la mână pasivele din ograda băncilor cu probleme şi decide ce se mai plăteşte şi ce nu, şi cum se vor compensa obligaţiile faţă de cei cărora banca în cauză nu le mai poate da înapoi banii sau investiţia. Primii care trebuie să susţină băncile problematice trebuie să fie acţionarii, apoi creditorii şi apoi deponenţii de risc, şi abia la final statul (sau mai bine zis, banul public). Acest lucru a fost impus de UE asupra Ciprului, unde depozitele mai mari de 100.000 de euro au fost confiscate pentru a acoperi datoriile băncilor cipriote. Cea mai mare parte a banilor confiscaţi nu au fost returnaţi.

“Bail-in”-ul este o formulă pentru retragerile masive de numerar din bănci. Banii confiscaţi în Cipru au provenit din fonduri de pensii şi din state de plată. Roma doreşte să asigure deponenţii că nu îşi vor pierde banii. O retragere masivă de numerar din băncile italiene va duce la prăbuşirea sectorului bancar care, la rândul ei, va afecta puternic guvernul şi va permite Mişcării celor Cinci Stele, un partid eurosceptic, să aibă şanse să ajungă la guvernare.

Regula bail-in există deoarece Berlinul nu doreşte să salveze sistemele bancare folosind banii germani. Sentimentul anti-european din Germania este deja în creştere, ducând la mărirea popularităţii partidului naţionalist Alternativa pentru Germania. Cetăţenii germani consideră că sunt responsabili din punct de vedere fiscal şi le displace să plătească pentru iresponsabilitatea altora.

Prin urmare, mâinile guvernului german sunt legate. Guvernul nu poate accepta un sistem de asigurări prin depozite bancare la nivel european pentru că acest lucru ar periclita banii germani. Şi nici nu poate permite să printeze bancnote euro în exces.

Italienii pot doar încerca să gestioneze problema prin ignorarea regulilor UE, lucru pe care, de fapt, îl fac deja.

Criza se răspândeşte

În acelaşi timp, clocoteşte o altă criză economică europeană. Germania îşi obţine aproximativ jumătate din PIB-ul său din exporturi. Toată disciplina şi cumpătarea germanilor nu pot ascunde faptul că prosperitatea acestora depinde de abilitatea lor de a exporta. Şi, abilitatea de a exporta depinde de cererea venită din partea clienţilor lor.

Germania exportă în mare măsură în UE şi criza italiană ar putea cauza o criză bancară la nivelul blocului. O asemenea criză ar putea reduce semnificativ exporturile germane, ar putea reduce PIB-ul german şi ar putea duce la creşterea şomajului în Germania. În mod logic, germanii trebuie să încerce cu disperare să prevină un default italian (intrare în incapacitate de plată). Dar cancelarul german Angela Merkel nu este dornică să anunţe poporul german că economia lor depinde de bunăstarea Italiei.

În mod clar, companiile şi afacerile germane sunt conştiente de pericol. Producţia germană de bunuri capitale a scăzut cu aproape 4% începând de luna trecută,iar producţia germană de bunuri de consum a crescut cu doar 0,5%.

Consumul german nu poate acoperi jumătate din PIB-ul ţării. În plus, Fondul Monetar Internaţional a declarat că Deutsche Bank este cel mai mare contribuabil din lume la riscul sistemic, iar un default pe cuprinsul Europei va lovi Deutsche Bank.

Piesa americană din puzzle

Totuşi, adevărata ameninţare pentru Germania este o recesiune în SUA. Recesiunile sunt evenimente normale şi ciclice care sunt necesare pentru a menţine eficienţa economică prin înlăturarea companiilor ineficiente. În medie, SUA are o recesiune la fiecare şase sau şapte ani. Iraţionalitatea substanţială s-a strecurat în economia americană. Curba de randament asupra ratelor dobânzii a început să se aplatizeze. În mod normal, un declin major al pieţei precede o recesiune cu trei până la şase luni. Acest lucru ar indica faptul că este probabil ca o recesiune să nu aibă loc în 2016, dar că ar putea lovi în 2017.

Ţinând cont de stagnarea din Europa, Germania şi-a îndreptat exporturile spre alte ţări, în special SUA. Dar, dacă SUA intră în recesiune, cererea pentru produse germane, printre altele, va scădea. Dar în cazul Germaniei, o scădere de un procent în exporturi reprezintă o scădere de aproape o jumătate de procent din PIB-ul său. Şi, luând în considerare rata minimă de creştere a Germaniei, scăderile de câteva puncte ar putea duce la o recesiune şi un şomaj ridicat.

O recesiune americană nu va lovi doar Germania, ci şi restul Europei. Multe ţări exportă în SUA, fie direct fie prin producerea de componente pentru produsele germane sau britanice. SUA este oarecum expusă la incapacitatea de plată a datoriilor străine, dar nu suficient de mult pentru a doborî sistemul american. SUA, cu procente relativ scăzute la exporturi şi o expunere scăzută, poate rezista acestui ciclu. Nu este clar dacă şi Europa poate.

Imaginea de ansamblu

UE trebuie să rezolve problemele Italiei şi Germaniei, dar reglementările sale îngreunează semnificativ procesul de găsire a unor soluţii. Toate acestea au fost puse în mişcare în 2008, dar nu este o criză a anului 2008. Aceasta este, mai presus de toate, o criză politică şi administrativă. Sistemul european a fost creat pentru a administra pacea şi prosperitatea, şi nu pentru a gestiona mişcările complexe ale unei economii.

Argumentul celor care se opun internaţionalismului este simplu. Uneori, sistemele majore internaţionale se prăbuşesc. Cu cât eşti mai puţin implicat în aceste sisteme, cu atât vei suferi mai puţin. Şi, din moment ce aceste eşecuri sistemice duc din punct de vedere istoric la conflicte şi crize politice, cazul naţionalismului se consolidează – presupunând că nu sunteţi deja blocaţi în criza sistemică. În orice caz, amplificarea naţionalismului are loc după un eşec sistemic, în acelaşi mod în care ziua urmează noaptea.

Italia a fost într-o criză de cel puţin opt luni, deşi mass-media de masă nu a recunoscut până în luna iulie. Această criză nu are nimic de-a face cu Brexit, cu toate că oponenţii Brexit vor pretinde o face. Chiar dacă Marea Britanie ar fi votat să rămână în UE, criza italiană tot ar fi fost colectarea de viteză.
Nivelul ridicat al creditelor neperformante (ÎNP) a fost o problemă, deoarece înainte de Brexit. Este clar că nu există nimic în economia italiană, care le poate reduce. Numai o îmbunătăţire dramatică a economiei ar face posibilă rambursarea acestor credite. Iar economia Europei nu poate îmbunătăţi drastic suficient pentru a ajuta. Am fost în criză pentru un timp destul.
Băncile au fost pur şi simplu transportă credite ca non-performante, care au fost de fapt, în mod implicit şi actualizarea creditelor neperformante, mai degrabă decât să le scrie off. Dar asta numai a ascuns evident. La fel de mult ca 17 la suta din creditele din Italia nu vor fi rambursate. Acest lucru va zdrobi bilanţurile băncilor italiene. Şi acest lucru nu va fi numai în Italia.
împrumuturi italiene sunt ambalate şi revândute, iar băncile italiene ia credite de la alte bănci europene. Aceste bănci la rândul lor, s-au împrumutat împotriva datoriei italiene. Din moment ce Italia este a patra cea mai mare economie din Europa, aceasta este mama tuturor ameninţărilor sistemice.
Singura modalitate de a ajuta este un ajutor guvernamental. Problema este că Italia nu este doar o parte din UE, dar o parte din zona euro. Ca atare, capacitatea sa de a imprima calea de ieşire din criză este limitată. În plus, reglementările UE fac dificilă guvernele să salveze bănci.
UE are un concept numit o cauţiune în, ceea ce înseamnă că deponenţii şi creditorii la banca vor pierde banii. Aceasta este ceea ce a impus UE în Cipru. În Cipru, depozitele mai mari de 100.000 de euro (111.000 USD) au fost confiscate pentru a acoperi datoriile bancare cipriote. În timp ce unii a fost returnat, cele mai multe nu a fost.
Bail-in-ul este o formulă pentru bank run. Banii confiscate în Cipru au venit din fonduri de pensii şi salarii. Roma vrea să se asigure că deponenţii nu îşi pierd depozitele lor. O rula pe băncile ar garanta un colaps. Un colaps ar răsturna guvernul şi pentru a permite Mişcării Cinci Star, un partid eurosceptic, o lovitură bună la guvernare.
Regula de salvare în Berlin există pentru că nu vrea să salveze sistemele bancare folosind banii din Germania. sentiment anti-european în Germania, este deja în creştere, cu popularitatea în creştere a Alternativa naţionalistă pentru Germania de partid. Germanii se simt că ei sunt responsabili de vedere fiscal, iar ei resping plata pentru iresponsabilitatea altora.
Prin urmare, mâinile guvernului german sunt legate. Ea nu poate accepta un sistem de asigurare a depozitelor la nivel european, deoarece ar pune bani german în pericol. De asemenea, nu se poate permite supratipăririi monedei euro. Asta ar ieşi din pielea germană.
Italienii pot încerca să-şi gestioneze problema prin ignorarea normelor UE, care este ceea ce fac.
răspândirea crizei
Şi o altă criză economică europeană este berii. Germania derivă aproape jumătate din PIB-ul său de la exporturi. Toată disciplina şi cumpatarea germanilor nu se poate ascunde faptul că prosperitatea lor depinde de capacitatea lor de a exporta. Capacitatea de a exporta depinde de cererea clienţilor lor.
Germania exportă în mare măsură către UE, iar criza italiană ar putea provoca o criză bancară la nivelul UE. Care s-ar tăia adânc în exporturile germane, PIB aspră şi conduce la creşterea şomajului. În mod logic, germanii ar trebui să fie încearcă cu disperare să capul de pe un default italian. Dar, cancelarul Angela Merkel nu este dornic să anunţe poporul german că economia lor depinde de Italia bunăstarea.
În mod evident, companiile germane sunt conştienţi de pericol. producţia germană de bunuri de capital a scăzut cu aproape 4 la sută faţă de luna trecută. producţia germană de bunuri de consum a crescut cu doar 0,5 la sută.
Consumul german nu poate face, eventual, pentru o jumătate din PIB-ul Germaniei. In plus, FMI a declarat recent, Deutsche Bank este cea mai importantă contribuţie la risc sistemic din lume. Un clipocit implicit prin Europa va lovi Deutsche Bank.
Bucata din SUA a Puzzle
Cu toate acestea, ameninţarea reală a Germaniei este o recesiune SUA. Recesiunile sunt normale, evenimente ciclice, care sunt necesare pentru a menţine eficienţa economică prin sacrificarea întreprinderilor ineficiente. SUA are una, în medie, o dată la fiecare şase până la şapte ani. iraţionalitate substanţială sa strecurat în economie. Curbei randamentelor asupra ratelor dobânzilor începe să se aplatizeze. În mod normal, un declin major de piaţă precede o recesiune de trei până la şase luni. Asta ar indica faptul că probabil nu se va întâmpla în 2016, dar ar putea, în 2017.
Având în vedere stagnarea din Europa, Germania a fost trecerea exporturilor sale către alte ţări, în special în SUA În cazul în care SUA intră în recesiune, cererea pentru bunuri germane, printre altele, va scadea. Dar, în cazul Germaniei, o scădere de 1 la suta din exporturi este de aproape o jumătate de scădere la sută din PIB. Cu rata de creştere minimă a Germaniei, picături de câteva puncte ar putea conduce în recesiune şi şomaj ridicat.
O recesiune SUA nu s-ar lovi doar Germania, dar restul Europei. Multe ţări exportă în S.U.A., fie direct, fie prin intermediul unor componente care produc pentru produsele germane şi britanice. SUA este oarecum expus la valorile implicite datoriei externe, dar nu suficient pentru a aduce în jos sistemul american. Statele Unite ale Americii, cu procente de export şi de expunere scăzută relativ scăzută, poate rezista la ciclul său. Nu este clar că Europa poate.
Imaginea de ansamblu
UE trebuie să rezolve problemele de Italia şi din Germania, dar reglementările sale fac găsirea unor soluţii foarte dificil. Acest lucru a fost pus totul în mişcare, în 2008, dar aceasta nu este o criză 2008. Aceasta este cea mai mare dintre toate o criză politică şi administrativă. Sistemul european a fost creat pentru a administra pace şi prosperitate, nu pentru a gestiona mişcările ciclice complexe ale unei economii.
Argumentul din partea celor care sunt împotriva internaţionalismului este simplu. Uneori, sistemele internaţionale majore fail.The mai puţin încurcate sunteţi cu aceste sisteme, mai putine daune suferi. Şi, din moment ce astfel de eşecuri sistemice conduce la un conflict istoric şi criza politică, cazul pentru creşteri de naţionalism - presupunând că nu sunt deja prinse în criză sistemică. În orice caz, creşterea naţionalismului urmează eşec sistemic ca noaptea urmează zilei.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie