George Epurescu: „Nu poţi să contrapui ciolănelii, o ideologie” (interviu)

George Epurescu vorbind de Ziua mondială a mediului despre consecinţele fracturării hidraulice pentru extracţia gazelor de şist
George Epurescu vorbind de Ziua mondială a mediului despre consecinţele fracturării hidraulice pentru extracţia gazelor de şist (Gela Lazăr/Epoch Times)

Preşedintele Asociaţiei „România Fără Ei” explică într-un interviu pentru Epoch Times de ce este nevoie de o breşă în actualul sistem politic. Epurescu, care strânge semnături pentru fondarea unui nou partid, vorbeşte şi despre necesitatea unei platforme comune care să sprijine candidaţi independenţi pentru europarlamentare. ”Ne vom baza pe valori morale, oameni cu caracter, cu verticalitate, care au făcut ceva, nu pe ideologii”, explică fizicianul.

Care este importanţa protestelor de stradă împotriva exploatării Roşiei Montane şi a exploatării gazelor de şist pentru România? A reînviat civismul? Ce aduc nou aceste proteste faţă de cele de anul trecut din Piaţa Universităţii?

Civismul a înviat în România la nivel fundamental. Până acum societatea civilă era concentrată pe acţiuni umanitare, pe ajutarea anumitor categorii de oameni. Vedeam Salvaţi Copiii, Smurd şi donaţi 2% pentru spitale. Acum societatea civilă merge spre lucrurile fundamentale unde trebuie să fie misiunea ei: drepturile omului, statul de drept, zona călărită de clasa politică. La Justiţia care este vândută interesului politic şi clasa politică care-şi vede numai de interesele ei.

Răbufnirea din 1 septembrie a plecat practic de la statul de drept, Roşia Montană fiind un simbol al acestei lupte.

De ce aţi intitulat Asociaţia pe care o conduceţi „România fără Ei”? Cine sunt EI?

Aceşti EI fac parte dintr-un sistem al lor şi s-au desprins de lumea cetăţenilor normali. Trăiesc într-o lume paralelă, cred ei superioară. Ce mă deranjează cel mai tare este că legile sunt anticonstituţionale. Ne trebuie o Constituţie ca să părem democratici de ochii lumii. Dar ermetizarea sistemului înseamnă şi că nu pătrunzi în sistem decât dacă eşti agăţat cu dosare şi şantajabil. Nu discutăm deci despre un sistem politic, ci despre o cumetrie infracţională.

Am văzut cum aceste proteste au fost denigrate, ignorate, cum oamenii au luat amenzi… Ce bilanţ vedeţi până acum în această luptă şi ce instrumente mai au la dispoziţie protestatarii?

Prima victorie împotriva sistemului a fost retragerea legii sănătăţii de către Traian Băsescu. Faptul că USL a confiscat protestele şi le-a folosit pentru a câştiga protestele este partea a doua. Apoi am continuat lupta prin informarea lumii despre pericolele exploatării gazelor de şist în Vama Veche şi alte localităţi. Lucrurile s-au sedimentat iar pe 30 septembrie au fost reluate nişte legături pe nişte cauze comune şi s-a găsit şi un numitor comun.

România are nevoie de o societate civilă puternică, dar şi de reprezentare, ori în acest moment românii nu mai sunt reprezentaţi în structurile politice de conducere.

Dacă au fost reprezentaţi vreodată după 90….

Trebuie să facem o breşă la alegerile europarlamentare. Avem nevoie de o platformă care să sprijine nişte independenţi şi de o echipă credibilă care să lanseze aceasta platformă şi să atragă electorat.

Într-adevăr am avut iluzia reprezentării la un moment dat, dar ne-a trecut repede şi trebuie să nu repetăm greşelile făcute în trecut. Eu am început să strâng semnături pentru înfiinţarea unui nou partid. Am stat foarte mult de vorbă cu oamenii la proteste şi marşuri. Mulţi dintre ei aveau această problemă: actualii politicieni nu sunt buni, dar ce punem în loc? De aceea avem nevoie să facem o breşă în acest sistem.

Ce orientare va avea Partidul Oamenilor Liberi?

Partidele din România n-au ideologii. Partidele de dreapta vin cu idei de stânga şi cele de stânga cu idei de dreapta. Impozitul progresiv de exemplu este văzut ca eminamente de stânga, dar ţări precum Germania şi Spania, cu guvernări de dreapta, îl folosesc cu brio.

În România, nu poţi să contrapui ciolănelii o ideologie. Ne vom baza deci pe valori morale, oameni cu caracter, cu verticalitate, care au făcut ceva. Nu putem să atacăm direct întregul sistem. Mai întâi trebuie să facem o breşă la alegerile europarlamentare, care sunt mai speciale pentru că se estimează o participare redusă de undeva la 20%. Dacă avem 4 milioane de oameni prezenţi la vot, pentru a trece pragul electoral, un independent are nevoie de un scor de 3,12%, cam 0,8% din electorat, adică 120-130.000 de voturi. Eu zic că există acest potenţial, dacă trecem un prim baraj care înseamnă 100.000 de semnături de susţinere. Pentru că ele nu pot fi strânse de unul singur, avem nevoie de o platformă care să sprijine nişte independenţi. Această platformă este prima structură cu care facem breşa. Avem deci nevoie de o echipă credibilă care să lanseze această platformă şi să atragă electorat.

Un alt hop este obligaţia societăţii civile de a se uni şi a susţine un candidat comun la prezidenţiale. Mie mi s-a propus să candidez ca independent la europarlamentare din partea activiştilor din Vaslui, Pungeşti şi Bârlad. Ideal ar fi să fie trei candidaţi: eu, Erwin Albu, cu care colaborez şi să mai apară o persoană. Astfel am putea pe fiecare mare zonă istorică a României să spunem simpatizanţilor pe cine din cei trei să voteze, astfel încât să nu ne sabotăm unii pe alţii şi să câştige tot clasa politică.

Există în acest moment un potenţial mare. 60-70% dintre oameni care spun că nu vin la vot. Dacă noi i-am convinge să ne voteze, ar fi extraordinar să fim trei europarlamentari independenţi, cu 10% din voturi în total. Ca membru al PE, ai o mare vizibilitate şi poţi spune lucrurilor pe nume. Şi dacă fac o conferinţă de presă cu un alt europarlamentar străin la Pungeşti, asta ar putea duce la ridicarea dictaturii militare de la Pungeşti.

George Epurescu este doctor în fizică, cercetător la Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor şi preşedinte al Asociaţiei România Fără Ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii