Geoană: "Se creează o linie de forţă ce îşi propune încetinirea ritmului luptei împotriva corupţiei"

Mircea Geoană
Mircea Geoană (Epoch Times România)

Fost membru de frunte al PSD, actualmente şef peste propriul său partid, Mircea Geoană avertizează, la scurt timp după ce DNA a cerut începerea urmăririi penale faţă de Şeful Senatului, asupra reactivării unei “Coaliţii a răului” care încearcă să protejeze grupurile de interese.

“Se creează o linie de forţă, transpartinică, ce îşi propune în mod public încetinirea ritmului luptei împotriva corupţiei şi îngrădirea independenţei justiţiei. Cei care sunt campionii şi vectorii de comunicare ai acestei coaliţii informale, dar reale, sunt cunoscuţi. Aceştia încearcă să protejeze grupurile de interese care sunt deranjate de lupta împotriva corupţiei. Este un pericol pentru prezentul şi viitorul României”, a declarat preşedintele Partidului Social Românesc, citat de stiripesurse.ro, la conferinţa de presă din Iaşi.

Potrivit lui Geoană, echilibrul în astfel de situaţii nu se poate atinge decât prin modificarea regulamentelor Camerei Deputaţilor şi Senatului şi adoptarea unui cod de conduită prin care persoanele urmărite penal să îşi piardă funcţia de demnitate publică.

"Parlamentul României este victima unui lung proces de descalificare publică şi redevine periodic, prin mijlocirea aceloraşi actori, reduta luptei împotriva justiţiei'', avertizează şi PSRO într-un comunicat în care acuză anumiţi parlamentari că ''încearcă să confecţioneze metode prin care să denatureze sensul legilor''.

Declaraţiile lui Mircea Geoană vin în contextul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ajuns şi el să "beneficieze" de atenţia instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi. Procurorii au început urmărirea penală pe numele liderului ALDE pentru comiterea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

"În cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa s-a dispus citarea, pentru a fi audiat ca martor, a numitului Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton. Această citare a fost necesară în condiţiile în care existau indicii că el ar avea cunoştinţă despre activitatea infracţională a grupului sus-menţionat, prin prisma relaţiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup.

Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziţia luată sub jurământ, acesta a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016", reiese dintr-un comunicat remis marţi de agenţia anticorupţie.