Genialul Albert Einstein suferea de autism

Albert Einstein la vârsta de 5 ani
Albert Einstein la vârsta de 5 ani (Christie's Images Ltd 2018)

Multe figuri marcante din domeniile ştiinţă, politică sau arte, precum Albert Einstein, George Orwell şi Isaac Newton, au cunoscut succesul pentru că au suferit de tulburări din spectrul autist, potrivit unui studiu realizat de un cercetător irlandez, preluat de telegraph.co.uk.

Caracteristicile asociate tulburărilor din spectrul autist (TSA) sunt aceleaşi cu cele asociate geniilor creative, potrivit lui Michael Fitzgerald, profesor de psihiatrie la Colegiul Trinity din Dublin, autorul studiului.

Fitzgerald citează numele lui Isaac Newton, Albert Einstein, George Orwell, H.G. Wells şi Ludwig Wittgenstein ca exemple de persoane geniale şi celebre care au prezentat simptome ale tulburărilor din spectrul autist, inclusiv sindromul lui Asperger.

Beethoven, Mozart, Hans Christian Andersen şi Immanuel Kant au primit, de asemenea, post-mortem, diagnosticul de sindrom al lui Asperger.

Fitzgerald, care a prezentat studiul la o conferinţă a Colegiului regal de psihiatrie din Londra, a spus că TSA, creativitatea şi geniul au cauze genetice comune. "Tulburările psihiatrice pot avea dimensiuni pozitive. Sunt de părere că genele care provoacă apariţia autismului/ sindromului Asperger şi a creativităţii sunt aceleaşi", a spus el. "Nu am identificat încă genele şi nu ştim câte sunt, dar vorbim despre un grup de gene cu efect mic. Fiecare caz este unic pentru că numărul de gene implicate variază", a mai spus acesta.

Cercetătorul a indicat că acest tip de persoane sunt foarte concentrate, nu se integrează în sistemul şcolar şi au puţine relaţii sociale. Pot fi paranoice, dar au o morală şi o etică foarte înalte. Pot analiza un subiect vreme de 20 - 30 de ani fără să se simtă deranjaţi de comentariile celorlalţi. Şi pot munci într-o viaţă cât trei sau patru persoane.

Fitzgerald spune că trăsăturile precum nevoia de dominare şi de a controla şi repetitivitatea specifică autismului au avut o importanţă deosebită în succesul unor politicieni precum Charles de Gaulle, care a declarat chiar "Franţa sunt eu", Thomas Jefferson şi Enoch Powell.

Un alt exemplu este scriitorul de literatură SF H.G. Wells, care a fost nesigur din punct de vedere social, obsedat de control, crud şi imatur din punct de vedere emoţional.

Fitzgerald a ajuns la aceste concluzii după ce a analizat 1.600 de persoane diagnosticate cu TSA şi biografiile detaliate ale mai multor oameni geniali celebri.

Isaac Newton, spune cercetătorul, lucra fără pauze timp de trei zile, uitând adesea să mănânce, în timp ce Einstein a lucrat într-un birou de brevete pentru că era prea dominator pentru a lucra la o universitate.

Cartea profesorului Fitzgerald, "Genius Genes: How Asperger Talents Changed the World", a fost publicată la sfârşitul lui 2007.

Se estimează că între 60 şi 120 de persoane la 10.000 suferă de TSA.

Specialiştii avertizează însă că trebuie evitate stereotipurile precum asocierea persoanelor cu autism cu geniile sau invers.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură