Geneva: armistiţiu de Paşte în Ucraina şi promisiuni care nu se pot ţine

Secretarul american de Stat, John Kerry şi omologul său rus, Serghei Lavrov, în urma negocierilor de pace de la Geneva, 17 aprilie 2014.
Secretarul american de Stat, John Kerry şi omologul său rus, Serghei Lavrov, în urma negocierilor de pace de la Geneva, 17 aprilie 2014. (youtube.)

Delegaţiile diplomaţiilor din Statele Unite, Uniunea Europeană, Ucraina şi Rusia s-au întâlnit, joi, la Geneva pentru prima zi a discuţiilor pe tema conflictului din estul Ucrainei hotărând în urma discuţiilor luarea de măsuri imediate pentru ”de-escaladarea” violenţelor şi a revoltelor separatiste.

Kievul îi va amnistia pe separatiştii pro-Rusia, mulţi dintre ei fiind suspectaţi că fac parte din armata rusă sau sunt susţinuţi direct de Kremlin, cu excepţia celor vinovaţi de crime capitale, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Forţele separatiste vor trebui să predea armele şi să elibereze toate clădirile, drumurile, sediile de poliţie şi zonele publice ocupate ilegal.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa va trebui să-şi "continue" misiunea de monitorizare din estul Ucrainei şi să se asigure că măsurile vor fi implementate imediat. Ultima oară când delegaţia OCSE a încercat să monitorizeze situaţia din Crimeea, a fost arestată de miliţiile pro-ruse.

Dacă ”nu se vor vedea rezultatele imediate ale implementării acestui acord, nu vom avea altă opţiune decât să impunem o altă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei”, a declarat secretarul american de Stat, John Kerry.

Toate părţile au promis să se abţină de la orice ”violenţă, intimidare sau acţiuni provocatoare” şi au condamnat toate manifestările rasiste, extremiste şi intolerante, conform unui comunicat comun emis joi de cei patru diplomaţii.

Totuşi, promisiunile celor patru diplomaţii sunt privite cu scepticism de specialiştii internaţionali cât şi de departamentul de securitate şi apărare de la Kiev.

"Mă îndoiesc că Rusia îşi va respecta partea sa din acord deoarece scopul său este oprirea alegerilor prezidenţiale programate pe 25 mai, alegeri pe care preşedintele rus Vladimir Putin le consideră ilegitime atât timp cât fostul preşedinte Viktor Ianukovici este în viaţă", a declarat expertul Consiliului European pe Relaţii Externe, Andrew Wilson.

”Nu se potriveşte. Scopul principal al Rusiei de la începutul acestei crize este să perturbe alegerile distrugându-le sau minimizând prezenţa la vot în regiuni, ori să determine Kievul să impună starea de urgenţă”, a declarat Wilson.

Diplomaţii occidentali de la Geneva nu s-au putut înţelege cu Lavrov pe tema incidentelor din Crimeea, au declarat Kerry şi Ashton.

Capturarea republicii autonome ucrainene a fost ”ilegală, a încălcat legea internaţională şi constituţia Ucrainei... de aceea Statele Unite a sancţionat Rusia din nou”, a declarat Kerry.

Discuţiile de la Geneva nu vor opri operaţiunile anti-teroriste din regiunea Doneţk, a declarat şeful adjunct al Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei, Viktoria Siumar. ”Bineînţeles că nu. Ce treabă are una cu cealaltă”, a declarat Siumar.

Ruşii nu mai controlează situaţia în regiunea Doneţk şi nici ucrainenii, a declarat Siumar, indicând că populaţia ucraineană nu poate fi implicată în dezarmarea militanţilor şi eliberarea clădirilor. Există opt grupări numai în regiunea Doneţk, cărora le lipseşte un lider comun care să emită cereri şi cu care să putem negocia, ceea ce va face situaţia dificilă de rezolvat la nivel diplomatic, a declarat Siumar.