Generalul Mark Milley devine şeful armatei americane

Generalul Mark Milley, şeful armatei americane
Generalul Mark Milley, şeful armatei americane (Chip Somodevilla/Getty Images)

Generalul Mark Milley a devenit luni noul şef al Marelui Stat Major al armatei americane şi îl va consilia militar pe preşedintele Donald Trump

Milley, general cu patru stele, în vârstă de 61 de ani, fost jucător de hochei pe gheaţă, este un ofiţer cu studii la Princeton un master în relaţii internaţionale la Columbia University luat în decembrie 2018. A participat, de asemenea, la războaiele din Irak şi Afganistan.

Milley a fost confirmat de către Senatul controlat de republicani în iulie, după ce Donald Trump l-a nominalizat pentru post.

”Puteţi fi sigur că vă voi da întotdeauna un sfat militar informat, cinstit şi imparţial”, a declarat Milley, cunoscut pentru modul său franc de a vorbi, după ce a depus jurământul în prezenţa preşedintelui.

”Sunteţi prietenul meu, consilierul meu şi meritaţi acest post, nu m-am îndoit niciodată”, a răspuns Trump într-un discurs care a încheiat ceremonia.

Miller îl înlocuieşte pe Joe Dunford, numit în acest post de Barack Obama în 2015 pentru doi ani, dar păstrat în funcţie de către Administraţia Trump în 2017 pentru un al doilea mandat de doi ani.

Preşedintele Trump l-a ales în decembrie pe Mark Milley, şeful de Stat Major al armatei terestre, pentru a-i lua locul generalului Joe Dunford, care urma să se pensioneze.

Potrivit mai multor media americane, ministrul Apărării de atunci, Jim Mattis, ar fi preferat numirea şefului de Stat Major al forţelor Aeriene, generalul David Goldfein, în virtutea unei tradiţii a Pentagonului potrivit căreia diferitele arme se succed la conducerea Marelui Stat Major.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe