Generalul "Mad Dog" Mattis devine secretarul Apărării al SUA

Donald Trump îl prezintă pe Gen. James Mattis ca posibilă alegere pentru postul de Secretar al Apărării, 19 noiembrie 2016. Mattis a fost confirmat de Trump pe 1 decembrie 2016
Donald Trump îl prezintă pe Gen. James Mattis ca posibilă alegere pentru postul de Secretar al Apărării, 19 noiembrie 2016. Mattis a fost confirmat de Trump pe 1 decembrie 2016 (Drew Angerer/Getty Images)

Donald Trump a ales un general în retragere pentru postul de Secretar al Apărării. Gen James Mattis, cunoscut pentru duritatea şi "incorectitudinea politică" - dar şi pentru victoriile din Irak şi Afganistan, devine unul dintre puţinii secretari ai Apărării non-civili, în cazul în care va fi confirmat de Congres.

Alegerea a fost anunţată de Donald Trump la un miting ţinut pe data de 1 decembrie.

Mattis, de 66 de ani, a condus divizii ale Marinei americane în invazia din Afghanistan din 2001, iar apoi în 2003, când trupele americane l-au debarcat pe Saddam Hussein.

Mattis a comandat mai apoi trupele americane care au recapturat oraşul irakian Fallujah în timpul unuia dintre cele mai sângeroase episoade ale războiului din Irak.

James Mattis a ajuns să conducă CENTCOM - centrul de Operaţiuni din Orientul Mijlociu - în 2010, având rol de supervizare a operaţiunilor militare, până la retragerea sa în 2013.

Mattis este un critic vehement al politicilor administraţiei Obama faţă de Pentagon şi în general al politicii americane din ultimii 8 ani în Orientul Mijlociu, despre care afirma că a condus la creşterea terorismului în regiune.

Mai important, James Mattis este adeptul unei linii dure referitor la controversatul acord JCPOA - obţinut de SUA cu Iranul. Acordul, negociat de SUA în condiţii de presiune datorate sprijinului pe care Rusia l-a acordat Iranului, este extrem de criticat în cercurile politice şi militare americane.

Convingerile puternice ale lui Mattis în ceea ce priveşte Iranul şi Rusia îl plasează în contradicţie cu linia de compromis pe care Donald Trump a adoptat-o, declarativ, în timpul campaniei electorale, faţă de Moscova.

În 2005, gen. Mattis a atras critici după ce a afirmat în faţa unui panel californian că "unele persoane chiar sunt amuzant de împuşcat". "Dacă mergi în Afghanistan dai de oameni care îşi pedepsesc femeile câte cinci ani la rând pentru că nu au purtat vălul. Ştiţi, persoane de acest gen nu au nicio bărbăţie oricum... Aşa că este destul de amuzant să îi împuşti".

Mattis este de aşteptat să primească mult sprijin din partea Congresului, care, conform legii, trebuie să îi aprobe numirea. Înainte ca Mattis să fie numit, Congresul va trebui de asemenea, să voteze o excepţie la legea care stipulează că postul de Secretar al Apărării trebuie să fie ocupat de un civil.

După numirea lui Mattis, singurul cel mai important post rămas deschis pentru conducerea noii administraţii este cel de Secretar de Stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe