General rus: Avioanele de luptă americane “nu au ce căuta” în Marea Neagră

Avion american P-8A Poseidon
Avion american P-8A Poseidon (Wikipedia.org)

Potrivit Newsweek, după ce SUA a acuzat Rusia că a interceptat unul dintre avioanele sale într-o manieră “nesigură” deasupra Mării Negre, un general rus decorat a precizat că piloţii americani nu au ce căuta în apele europene.

Incidentul a implicat o întâlnire "la mustaţă" între un avion de luptă rusesc Su-30 şi un avion american P-8A Poseidon. Rusia are acces la Marea Neagră, dar acelaşi lucru e valabil şi pentru trei aliaţi SUA, precum şi pentru partenerii ocazionali în exerciţii de pregătire militară Ucraina şi Georgia.

Traficul deasupra apelor comune în sud-estul Europei a dus la câteva incidente tensionate de când relaţiile cu Moscova s-au deteriorat în 2014, iar “întâlnirile la mustaţă” între avioanele de luptă ruse şi americane au fost printre cele mai "spectaculoase".

Locotenent-colonelul Michelle Baldanza, purtătoare de cuvânt a Pentagonului, a declarat că avionul american nu a făcut nimic care să provoace incidentul ce a avut loc în spaţiul aerian internaţional.

Baldanza a adăugat că avionul american US P-8A a fost forţat să experimenteze o “înclinare de 15 grade şi turbulenţe violente” după ce avionul rusesc SU-30 a zburat prin faţa avionului american, din partea dreaptă spre partea stângă a acestuia, activând astfel camera de postcombustie. În plus, avionul rusesc a zburat la o distanţă de doar 15 metri de aeronava americană.

Pentagonul a afirmat că avionul P-8A avea transponderul pornit în momentul incidentului – pe lângă faptul că interacţionează cu turnurile de control pentru traficul aerian, transponderele sunt folosite pentru a detecta când un avion este expus riscului coliziunii cu un altul.

Armata rusă a confirmat ulterior intercepţia deasupra apelor internaţionale, dar nu a discutat despre acuzaţia că manevra pilotului rus a fost nesigură şi nici nu a dezvăluit alte detalii despre incident, conform agenţiei ruse de stat TASS. Mass media de stat rusă a fost sceptică în ceea ce priveşte afirmaţiile că avionul rusesc a provocat incidentul.

Discutând cu agenţia rusă de stat RIA Novosti, Nikolai Antoşkin, comandant adjunct retras din forţele aeriene ale Rusiei, a respins reacţia SUA.

“Avionul nostru pur şi simplu s-a apropiat, pilotul a aruncat o privire şi a demonstrat că [avionul american Poseidon] trebuie să plece”, a precizat marţi Antoşkin.

“Americanii nu au nimic de făcut în Marea Neagră. Este o mare închisă”, a afirmat Antoşkin, precizând că în vremurile sovietice, când Moscova a controlat toate porturile din Marea Neagră, cu excepţia celor ale Turciei, forţele aeriene străine nu zburau liber deasupra acelor ape.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe