General chinez detaliaza spionajul inaltilor oficiali ai Partidului Comunist

Jin Yinan, general major al Universitatii Chineze de Aparare, a scurs secrete legate de opt oficiali chinezi care au spionat pentru tari straine. Fenomenul a fost considerat de comentatorii chinezi drept un semn al prabusirii apropiate a regimului comunist de la Beijing
Jin Yinan, general major al Universitatii Chineze de Aparare, a scurs secrete legate de opt oficiali chinezi care au spionat pentru tari straine. Fenomenul a fost considerat de comentatorii chinezi drept un semn al prabusirii apropiate a regimului comunist de la Beijing (Youtube.com)

O inregistrare video a unui general chinez discutand despre istoria recenta a Partidului Comunist Chinez (PCC) a fost dezvaluita cu putin timp in urma pe unele website-uri chineze de video-sharing - devenind imediat o stire senzationala. Spectatorii nu au fost interesati de cele peste doua ore in care generalul a cantat propaganda comunista oficiala, ci de ultimele 10 minute socante - o discutie candida despre opt oficiali seniori ai PCC care au spionat pentru serviciile de informatii straine.

Filmul, care pare sa fi fost profesional, il prezinta pe generalul maior Jin Yinan de la Universitatea Nationala de Aparare din China vorbind despre cartea sa recent publicata, "Mizerabila glorie". Potrivit angajatilor din China Life, discursul s-a tinut la sediul societatii de asigurari din Beijing, pe 17 martie.

Discursul a luat o intorsatura neasteptata atunci cand generalul Jin a comentat despre modul in care "toata lumea vrea, in primul rand, sa se imbogateasca."

Apoi, a discutat despre ceea ce el numea "spionaj la scara larga" care implica "oficiali degenerati ai Partidului Comunist.” Jin a remarcat faptul ca unele dintre cazurile de spionaj au fost tratate ca si cazuri de coruptie, pentru ca PCC sa scape cu fata curata, iar altele, desi raportate anterior in alta parte in lume, nu au fost niciodata discutate in public in China.

Lista de spioni a lui Jin i-a inclus pe Kang Rixin, fostul sef al programului nuclear al Chinei, care a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru coruptie in noiembrie anul trecut. Ca membru al puternicului Comitet central al Partidului Comunist Chinez, Kang a fost unul dintre oficialii cu cel mai mare rang, implicati vreodata in spionaj, a spus Jin.

"Centrul Partidului a devenit foarte nervos", a spus el. "Ei au ordonat inspectii de sus in jos si nu au crutat pe nimeni."

Li Bin, fostul ambasador al Chinei in Coreea de Sud, a fost descoperit transmitand informatii Coreei de Sud, ce compromiteau pozitia regimului chinez in discutiile privind dezarmarea nucleara nord-coreeana. Cu toate acestea, in loc sa fie condamnat pentru spionaj, Jin a spus el este in inchisoare pentru acuzatii de coruptie inventate.

"Acesta este un scandal imens", a spus Jin. "Li Bin a fost condamnat la doar 7-8 ani, in loc sa primeasca mai mult. De ce? Pentru a scapa basma curata. Oriunde altundeva in lume, care ambasador al unei natiuni serveste drept spion pentru o alta tara? Nici unul, doar al nostru."

Jin, de asemenea, a vorbit despre Tong Daning, un oficial al fondului de securitate sociala al Chinei. Jin a declarat ca Tong a fost executat in 2006, dupa ce a fost condamnat in baza acuzatiilor de spionaj pentru Taiwan, explicand ca a oferit secrete valutare liderilor insulei, permitandu-le sa evite pierderi masive cauzate de variatiile cursului de schimb.

Ca exemple de moralitate si politica, Jin a discutat si despre cazurile a trei ofiteri militari. El a spus ca el este primul oficial chinez care a discutat despre spionaj.

Unul dintre cei trei ofiteri a fost colonelul Xu Junping, care a fugit in Statele Unite in 2000. Chiar daca nu a dezvaluit nici un fel de secrete tehnice, Xu, despre care Jin spunea ca era extrem de apropiat cercurilor militare de top din China, a impartasit americanilor cunostintele sale privind personalitatile conducerii militare, obiceiurile in luarea deciziilor si informatii de rutina, pe care Jin le-a numit „informatiile cele mai importante.”

Un sistem care se prabuseste

Fie inseli pe altii, fie altii te inseala pe tine. In acest sens, spionajul pentru bani sau razbunarea nu este o surpriza. Este necesar, pentru ca acesti oameni care sunt spioni pentru alte tari au fost trasi in piept de sistemul comunist. Ei nu simt nici o remuscare din punct de vedere moral.

In timp ce toti spionii au fost platiti, Hu Ping, comentator politic exilat si redactor-sef al jurnalului pro-democratic cu sediul in New York, Beijing Spring, a declarat ca banii nu au reprezentat singurul obiectiv al oficialilor chinezi.

"De asemenea, este posibil ca ei sa nu fie de acord cu ceea ce face regimul chinez", afirma el intr-un interviu telefonic. "Inca de la masacrul din Piata Tiananmen, a existat un numar tot mai mare de astfel de cazuri, deoarece oficialii si-au dat seama ca ceea ce face Partidul Comunist este prea ridicol."

"Am putea compara fenomenul cu ceea ce se intampla in Libia. Chiar daca multi diplomati straini au scapat si au fugit, nimeni nu-i invinovateste. Cand oficialii [chinezi] au informatii si posibilitatea de a le oferi, ei ar face-o. Daca unicul interes al lor este banul, ei ar delapida pur si simplu bani – in acest fel ei ar putea obtine mai multi."

Kai Chen, un fost baschetbalist chinez celebru, devenit acum activist pro-democratic in Los Angeles, a spus ca inregistrarea dezvaluie mai mult despre slabiciunile sistemului comunist, decat cazuri specifice de spionaj.

"El vorbeste despre modul in care oamenii isi pierd increderea in sistem", a spus el. "Oamenii se simt alienati si nu doresc sa-si apere sistemul."

Potrivit lui Chen, Jin are o dorinta contradictorie. El vrea sa restaureze valoarea sistemului comunist, dar realitatea este ca oficialii "nu simt nici o valoare a sistemului."

"Toti oficialii sunt intr-o situatie precara", a spus Chen. "Fie inseli pe altii, fie altii te inseala pe tine. In acest sens, spionajul pentru bani sau razbunarea nu este o surpriza. Este necesar, pentru ca acesti oameni care sunt spioni pentru alte tari au fost pacaliti de sistemul comunist. Ei nu simt nici o remuscare din punct de vedere moral. "

Chen a remarcat ca functionarii din sistem incep sa-l abandoneze, trimitandu-si copiii si banii in strainatate. Un articol de pe 26 iulie 2011 din People's Daily a raportat ca mai mult de 4.000 de oficiali chinezi au fugit din China, luand cu ei zeci de miliarde de dolari.

In ceea ce priveste inregistrarea video dezvaluita, aceasta a fost stearsa marti de pe website-urile chineze, dar a ramas pe YouTube. In ciuda scandalului-ului de pe Internet din jurul filmului, regimul chinez a ramas linistit, fara nici o declaratie a ministerelor de aparare sau de externe.

In timp ce toata mass-media de stat a transmis stiri ca si cum nimic nu s-a intamplat, imagini, fisiere audio si transcrieri ale comentariilor lui Jin pot fi inca gasite pe site-uri web, cum ar fi Sina Weibo, serviciul de microblogging care a devenit popular dupa ce regimul chinez a interzis Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe