General american: Planul Turciei de a cumpăra sistemul rusesc S-400 este un risc pentru NATO

Avion de luptă american F-35C.
Avion de luptă american F-35C. (U.S. Navy photo courtesy Lockheed Martin via Getty Images)

Planul Turciei de a achiziţiona sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 va permite unei arme folosite de “inamici cunoscuţi ai NATO” să aibă acces la informaţii sensibile legate de avioanele de luptă F-35 – care au la bază tehnologie stealth şi sunt capabile să evite radarele – ce vor fi achiziţionate în număr tot mai mare în Europa.

Generalul Tod Wolters, şeful Comandamentului aerian aliat de la Ramstein şi comandantul Forţelor aeriene americane din Europa (USAFE), a declarat pentru Reuters că problema este îngrijorătoare, adăugând însă că depune eforturi pentru a menţine pe moment relaţii militare puternice cu Turcia, ţară membră a NATO.

“Tot ce poate face un S-400 pentru a obţine abilitatea de a înţelege o capabilitate precum F-35 cu siguranţă nu este în avantajul coaliţiei”, a precizat Wolters, care s-a aflat în Marea Britanie pentru a participa la o conferinţă a şefilor forţelor aeriene în Londra şi la cel mai mare spectacol aerian militar din lume Royal Internaţional Air Tattoo, desfăşurat la baza aeriană RAF Fairford.

Oficiali americani şi ai NATO doresc să împiedice sistemul de apărare aeriană S-400, de producţie rusească, să acumuleze informaţii despre avioanele de luptă F-35, construite de compania americană Lockheed Martin, într-un moment în care prezenţa lor începe să ia amploare în Europa.

Norvegia, Marea Britanie şi Italia vor avea un total de 40 de avioane F-35 în Europa până la sfârşitul anului, altele 24 urmând a fi livrate în 2019. Olanda va primi de asemenea două avioane, potrivit unui purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene americane citat de Reuters.

Planul Ankarei de a cumpăra sistemul de apărare aerian şi antirachetă rusesc a amplificat tensiunile cu Washingtonul, iar unii congresmani americani urmăresc să blocheze transferul de avioane F-25 către Turcia.

Un oficial de rang înalt american a afirmat luna trecută că Turcia este un aliat cheie al NATO, însă achiziţionarea de avioane F-35 va fi periclitată şi Ankara va fi sancţionată dacă va avansa cu planul său de a cumpăra sistemul S-400.

Ankara a primit primul avion de vânătoare F-35 luna trecută la fabrica Lockheed din Texas, dar avionul va rămâne în SUA pentru pregătire.

“Turcii trebuie să facă o alegere. Fie vor face parte din NATO, fie se vor muta în tabăra rusă în ceea ce priveşte apărarea”, a afirmat David Deptula, general pensionat al Forţei Aeriene americane şi consultant în această industrie.