General american: intensificarea ameninţării iraniene ar putea necesita acţiuni militare

Un general american de rang înalt a declarat unei comisii a Camerei Reprezentanţilor din SUA că administraţia Trump trebuie să ia în considerare posibilitatea luării unor măsuri militare sau de altă natură pentru a convinge Iranul să renunţe la activităţile sale agresive din Orientul Mijlociu şi din alte zone.
Generalul american Joseph Votel.
Generalul american Joseph Votel. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

SUA trebuie să ia în considerare acţiuni militare pentru a întrerupe activităţile dăunătoare ale Iranului în Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia de Sud, care s-au intensificat de când Republica Islamică a semnat un acord nuclear cu marile puteri în 2015, a avertizat un comandant american de rang înalt.

Fostul preşedinte american Barack Obama şi alţi susţinători ai acordului nuclear iranian au susţinut că acesta va promova pacea şi va duce la o evitare a confruntării militare.

Generalul Joseph Votel, şeful Comandamentului Central al armatei americane (CENTCOM), a depus mărturie, miercuri, în faţa Comitetului pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor în legătură cu provocările privind securitatea pe care le înfruntă în zona lor de responsabilitate (o regiune geografică predefinită - AOR).

Regiunea Centrală, cunoscută sub numele de CENTCOM AOR, acoperă peste 10.359.952 km pătraţi şi include 20 de naţiuni predominant musulmane. Regiunea se întinde din Africa de Nord-Est, traversează Orientul Mijlociu şi ajunge până în centrul şi sudul Asiei.

În declaraţia sa scrisă, generalul Votel a susţinut:

„Iranul prezintă cea mai semnificativă ameninţare pentru Regiunea Centrală şi pentru interesele noastre naţionale şi interesele partenerilor şi aliaţilor noştri.”

„Nu am văzut nicio îmbunătăţire în comportamentul Iranului de la semnarea acordului nuclear iranian JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) în iulie 2015.”

În ultimul an, după semnarea acordului, armata americană a avut de înfruntat Iranul şi aliaţii săi pentru desfăşurarea unei game de activităţi ostile în Regiunea Centrală, şi anume în „Irak, Siria, Afganistan, Pakistan, Yemen, Egipt, Sinai şi Strâmtoarea Bab-el-Mandeb [localizată între Yemen şi Djibouti şi Eritrea] şi în alte părţi ale zonei noastre de responsabilitate”, a declarat Votel.

De la semnarea acordului nuclear, Iranul s-a concentrat în mod clar pe extinderea influenţei şi puterii sale în Regiunea Centrală, a notat Votel.

„Recunoscând că Iranul prezintă cea mai mare ameninţare pe termen lung pentru interesele SUA în Regiunea Centrală, trebuie să folosim oportunităţile pentru a ne linişti aliaţii şi pentru a modela comportamentul Iranului”, a indicat el, adăugând că, „prin mesaje şi acţiuni, trebuie de asemenea să fim clari în mesajele noastre şi să asigurăm credibilitatea intenţiilor Statelor Unite”.

Pentru a submina ameninţarea tot mai mare din partea Iranului, SUA trebuie să ia în considerare acţiunea militară şi alte măsuri, a precizat generalul american.

„Am discutat cu unii dintre partenerii noştri regionali despre această problemă. Cred că trebuie să analizăm situaţiile în care putem să subminăm, prin mijloace militare şi de altă natură, activităţile lor” a afirmat Votel.

„Pe lângă pregătirea pentru acţiuni militare, trebuie să susţinem strategia mai amplă a administraţiei americane cu privire la Iran, care ar trebui să includă noi iniţiative diplomatice care oferă Iranului alternative viabile la parcursul său prezent”, a mai susţinut generalul.

Generalul american a subliniat totuşi că Iranul trebuie să fie conştient că vor exista consecinţe dacă îşi va continua activităţile ostile şi provocatoare.