Gen.(r) Alexandru Grumaz: ”Este nevoie de o alianţă între statele de la Marea Baltică şi cele de la Marea Neagră”

Gen (r) Alexandru Grumaz
Gen (r) Alexandru Grumaz (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

”Criza din Ucraina a fost provocată de dorinţa Rusiei de-aşi recupera teritoriile. Această ostilitate a Rusiei se va prelungi foarte mult. Acordul de la Minsk este un eşec şi suntem înconjuraţi de două conflicte. Este nevoie de o alianţă intermarium pe flancul estic Marea Baltică-Marea Neagră care să aibă o mare putere în spate, SUA”, a susţinut generalul în rezervă Alexandru Grumaz în cadrul conferinţei ”Bătălia pentru Ucraina”, organizată ieri de Fundaţia Europeană Titulescu.

El a arătat că Polonia şi-a consolidat capacităţile militare de descurajare printr-un program de înarmare început în 2000. Varşovia n-a avut încredere în Europa, ci a mizat pe SUA în asigurarea securităţii, dar nu exclusiv. Grumaz a accentuat importanţa articolului 3 al Tratatului NATO, care spune că fiecare ţară trebuie să investească în propria apărare, despre care se vorbeşte mult mai puţin decât despre articolul 5, care este la fel de important.

În opinia generalului, România are nevoie de cel puţin 12 elicoptere de atac, baterii anti-aeriene şi 3 submarine pentru a-şi spori capacitatea de apărare. ”România nu este un jucător important în NATO şi UE. Am trimis militari care s-au comportat exemplar în Afganistan şi cam atât”, a explicat Grumaz.

Pe de altă parte, preşedintele Centrului de analiză şi studii de securitate atenţionează că nici Marea Neagră nu mai este prietenul României deoarece ”Crimeea este o bază militară cu 40.000 de militari şi peste 100 de nave pentru Rusia”. În plus, ”în jurul României nu mai sunt prieteni. Serbia are cea mai mare bază de pregătire a spionilor ruşi”.

Analistul militar consideră că ”termenul de intermarium propus pentru prima dată de generalul polonez Jozef Pilsudski, după Primul Război Mondial, care viza teritoriul dintre Marea Baltică şi Marea Neagră şi era o alianţă defensivă împotriva Sovietelor, dar şi a Germaniei, fiind garantată de Franţa, ca mare putere militară şi economică, poate fi aplicat astăzi. O astfel de alianţă împotriva Federaţiei Ruse, sprijinită de SUA, este posibilă astăzi”. ”Anunţul generalului Hodge, de prepoziţionare a tehnicii şi logisticii, anunţă elemente incipiente ale renaşterii conceptului Intermarium. O linie defensivă care, odată atacată, aruncă în luptă întreaga Alianţă Nord-Atlantică. Ceea ce nu este clar este modul cum va fi condusă această operaţiune, prin Bruxelles sau printr-un comandament propriu”, a precizat Grumaz.