Gazul din Cipru: Turcia ameninţă o navă Exxon şi Flota a 6-a americană

Premierul turc Binali Yildirim.
Premierul turc Binali Yildirim. (Getty Images)

Premierul turc Binali Yildirim a ameninţat nu numai navele de cercetare ale gigantului petrolier Exxon Mobile, dar şi Flota a 6-a a Marinei SUA, care participă la un exerciţiu maritim în zonă în perioada 7-18 martie.

“Nu vom permite ca Cipru să-şi vândă resursele din jurul insulei”, a afirmat miercuri Yildirim. Făcând referire la partea nordică, ocupată de turci, a Ciprului, el a adăugat: “Resursele naturale din jurul insulei Cipru reprezintă avuţia comună a tuturor celor care locuiesc pe insulă”.

El a ameninţat: “Acestea şi alte activităţi provocatoare care sunt prezentate ca situaţii de fapt vor primi un răspuns într-o manieră potrivită”.

Mesajul a fost clar adresat Flotei a 6-a americană, în condiţiile în care unele organizaţii media au legat prezenţa acesteia în largul coastei Ciprului de activitatea de cercetare a Exxon Mobile, afirmând că flota va proteja navele Exxon.

Luna trecută, nave de luptă turceşti au ameninţat că vor scufunda o navă de foraj care opera la ordinul companiei italiene Eni şi, în cele din urmă, au reuşit să blocheze procesul deoarece diplomaţii italieni nu au îndrăznit să pericliteze vieţile celor de pe navă.

Cu o zi înainte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, reacţionând la faptul că Flota a 6-a americană s-a îndreptat către estul Mediteranei, a precizat: “În timp ce ambarcaţiunile statelor europene abandonează refugiaţi şi îi lasă să moară, noi încercăm să salvăm fiecare viaţă nevinovată. Puteţi ajunge acolo doar cu Flota voastră a 6-a, cu portavionul”.

Yildirim a susţinut că toate resursele subterane din jurul insulei ar trebui să fie extrase cu permisiunea ambelor administraţii de pe insulă.

“Orice activitate din care nu face parte vreunul dintre aceşti interlocutori va fi evaluată de noi ca o ameninţare la drepturile suverane ale Ciprului de Nord”, a declarat oficialul turc.

Turcia ocupă ilegal 40% din teritoriului Ciprului începând cu 1974. Doar Turcia recunoaşte “Ciprul de Nord” drept “stat”, în timp ce restul lumii consideră că este vorba de o … entitate “ilegală” care nu are niciun fel de drepturi suverane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe