Gazprom va livra Moldovei gaze naturale încă trei ani

Concernul rus „Gazprom” a prelungit contractele de livrare a gazelor naturale în Moldova pentru încă 3 ani, la condiţii similare anilor precedenţi. Unele voci susţin că acesta ar fi bonusul pentru alegerea unui preşedinte socialist.
Alexei Miller, CEO Gazprom
Alexei Miller, CEO Gazprom (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

SA „Moldovagaz” informează că termenele contractelor încheiate cu SAP „Gazprom” sunt prelungite prin acordul parţilor până la 31 decembrie 2019. În acest scop, părţile au încheiat Acordurile adiţionale la Contractul privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova în perioada anilor 2007-2016 şi la Contractul privind condiţiile de tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova din 2011-2016.

Potrivit unui comunicat de presă, pe durata contractelor se va aplica aceeaşi formulă europeană de stabilire a preţurilor de achiziţie la gazele naturale pentru consumatorii din Moldova, formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a preţului de vânzare a gazelor naturale de către SAP „Gazprom” în ţările europene şi cotaţiile preţurilor la produsele petroliere.

Celelalte condiţii contractuale de furnizare si de tranzitare a gazelor naturale, la fel, rămân neschimbate.

Menţionăm că prelungirea contractelor s-a anunţat în urma întâlnirii premierului Pavel Filip cu vicepreşedintele Consiliului de Administraţie „Gazprom”, Valerii Golubev, unde s-a precizat că această decizie va permite Moldovei să beneficieze de un preţ mai mic pentru gazul natural, comparativ cu anul 2016 fiind salutată achitarea 100% a consumului curent de gaze naturale de către Republica Moldova.

Unii internauţi au comentat micşorarea preţului de către Gazprom ca fiind un bonus moldovenilor pentru alegerea Preşedintelui. “Mai ştii, poate şi ridicarea embargoului nu e departe”, se remarcă într-o postare.