Gazprom somată să plătească 2,56 miliarde de dolari Ucrainei

Sediul gigantului Gazprom în Moscova, Rusia.
Sediul gigantului Gazprom în Moscova, Rusia. (Wikimedia.org)

La aproape patru ani după ce au eşuat să cadă de acord asupra preţului de livrare a gazului rusesc, compania ucraineană de stat Naftogaz a primit câştig de cauză într-un dosar de arbitraj internaţional care decide ca gigantul rus Gazprom să plătească companiei ucrainene 2,56 miliarde de dolari (2,1 miliarde de euro) pentru că nu a respectat obligaţiile privind cantitatea de gaz ce trebuia livrată.

Disputa îndelungată a fost însoţită de înrăutăţirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Ucraina după ce Kremlinul a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Kievul a acuzat Moscova că, în timpul anexării, a eşuat să returneze gaz în valoare de 1 miliard de dolari, acuzaţie negată de Gazprom. Cele două părţi s-au duelat de asemenea în legătură cu o mărire a preţului gazului rusesc [livrat Ucrainei] comparativ cu preţurile mai mici oferite clienţilor europeni ai Gazprom.

Litigiul privind preţul gazelor livrate de Gazprom Ucrainei a ajuns la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm, Suedia, în iunie 2014, iar instanţa a decis acum să ofere companiei Naftogaz despăgubiri în valoare de 4,63 miliarde de dolari.

Având în vedere că, anterior, acelaşi tribunal de la Stockholm a decis că Naftogaz trebuie să plătească Gazprom arierate în valoare de două miliarde de dolari pentru livrările anterioare de gaze naturale, suma netă pe care Gazprom va trebui să o plătească Naftogaz este de 2,56 miliarde de dolari, precizează website-ul Economica.net

Gazprom a confirmat decizia şi a înregistrat o contestaţie la Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerţ din Stockholm, a susţinut agenţia rusă de ştiri de stat RIA Novosti.

Directorul general al Naftogaz, Andrei Kobolev, a declarat pe Twitter că decizia marchează “o zi importantă pentru poporul ucrainean şi pentru viitorul pieţelor europene de gaze”. În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a felicitat pe ucraineni şi a susţinut că decizia este o “victorie convingătoare şi istorică!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe