Gazprom începe construirea gazoductului TurkStream pe sub Marea Neagră

Gigantul rus Gazprom a început activităţile de construire a gazoductului Turkstream pe sub Marea Neagră către Turcia, prin intermediul căruia urmează să furnizeze gaz Uniunii Europene.
Alexei Miller, CEO Gazprom
Alexei Miller, CEO Gazprom (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Anunţând duminică construcţia gazoductului, compania rusă Gazprom a precizat că nava Audacia a partenerului său elveţian Alleas Group a început să amplaseze conductele pe ţărmul rusesc al Mării Negre.

“Până la sfârşitul anului 2019, consumatorii noştri turci şi europeni vor avea o sursă nouă şi de încredere pentru importuri de gaz rusesc”, a afirmat Alexei Miller, preşedintele Comitetului de Conducere al Gazprom.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promovat proiectul Turkstream în 2014 după ce proiectele de construire a unui gazoduct pe sub Marea Neagră spre Bulgaria – cunoscut sub numele de South Stream – au căzut ca urmare a presiunii UE din cauza crizei din Ucraina.

Proiectul a fost suspendat ulterior, după ce Turcia a doborât un avion de luptă rusesc în apropierea graniţei turco-siriene, declanşând o criză diplomatică între cele două ţări. Proiectul a revenit în atenţie după ce ambele tabere şi-au îmbunătăţit relaţiile în octombrie 2016.

Din sudul Rusiei în nord-vestul Turciei

Gazoductul Turkstream porneşte dintr-o locaţie situată în apropiere de Anapa, în sudul Rusiei, va trece pe sub Marea Neagră înspre nord-vestul Turciei. O linie de aprovizionare plănuită spre Grecia va transporta ulterior gazul către sudul şi sud-estul Europei. Vor fi construite două linii, fiecare dintre ele având o capacitate anuală de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz.

Pentru Rusia, care este deja principalul furnizor de gaz al Turciei, un gazoduct îi va permite să îşi reducă dependenţa de Ucraina şi estul Europei pentru a transporta gaz, în timp ce îşi va putea consolida dominaţia asupra pieţelor europene de gaz.

Ankara urmăreşte să devină un nod regional de petrol şi gaz pentru cererile de energie din Caucaz, Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi estul Mediteranei cu scopul de a asigura securitatea energetică internă a Turciei şi pentru a consolida importanţa geostrategică a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe