Gazoductul Ungheni-Chişinău, finalizat de România. Slusari: E nevoie de voinţă politică pentru a micşora dependenţa de monopolistul Gazprom

Gazoduct
Gazoduct (facebook.com / Ion Sturza)

O investiţie strategică - gazoductul Ungheni-Chişinău - este gata, dar a trecut fără inaugurare, scrie deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Dumitru Alaiba pe contul său de socializare, adăugând că „dacă făceau inaugurare, tot sub podul de la Telecentru se oprea şi gazoductul, probabil, cum s-a oprit şi ajutorul umanitar”.

„Am o veste bună, chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiţii extrem de importante pentru România, această investiţie este gata. Este vorba de gazoductul Ungheni-Chişinău, investiţie realizată de Transgaz, care odată cu finalizarea ei dă posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova. Oferim astfel, o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc. Este o investiţie extrem de importantă, o investiţie care arată determinarea României în a fi alături de cetăţenii Republicii Moldova şi de basarabeni”, a declarat în acest sens premierul României, Ludovic Orban.

În acest context, vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari şi-a exprimat speranţa că în câteva luni, Republica Moldova va avea un alt preşedinte şi ultimul obstacol pentru diversificarea resurselor energetice va fi înlăturat.

„Nu este un secret faptul că Igor Dodon, şi nu doar el, au făcut tot posibilul şi imposibilul pentru a pune Republica Moldova în dependenţă exclusivă de monopolistul ʻGazpromʼ şi asta, apropo, a fost o mare problemă şi în privinţa separatismului, adică prin lipsa diversificării gazelor naturale este susţinut masiv şi separatismul în Republica Moldova.

Este foarte bine că noi avem această alternativă mult aşteptată şi, într-adevăr, s-au făcut foarte multe eforturi din partea unor actori politici pentru ca timp de 6-7 ani să fie tergiversat procesul de construcţie a gazoductului de alternativă. Am înţeles că anul curent noi încă nu putem beneficia de gazele naturale din România, dar sperăm foarte mult că, începând cu 2021, vom avea această sursă foarte importantă de alternativă şi poate nu doar gazul din România, dar şi gazele din Europa, în general, să avem o diversificare autentică a surselor energetice. Este foarte important acest lucru”, a declarat Slusari într-un interviu pentru Europa Liberă.

Menţionând că actuala guvernare nu este interesată ca Republica Moldova să aibă resurse alternative de gaze naturale, deputatul Platformei DA a adăugat că prin acest gazoduct, gazul din România va fi livrat începând cu 2021, întrucât pur tehnic nu toate lucrările au fost finalizate din partea României.

În anul curent, din păcate, moldovenii continuă să primească gazele din Federaţia Rusă pentru care plătesc în prezent 150-145 de dolari pentru o mie de metri cubi, pe când câteva luni în urmă preţul spot la gaze în Europa era de 53-54 dolari, de 3 ori mai ieftin decât din Rusia, a explicat Slusari.

Amintind despre datoria de aproape 7 miliarde de dolari, din care 90 la sută sunt datoriile Transnistriei, întrucât moldovenii primesc energia electrică din stânga Nistrului, care este produsă în baza gazului rusesc a cărui plată este pusă pe umerii cetăţenilor de pe malul drept al Nistrului, Slusari a punctat că Republica Moldova are o mare dependenţă energetică de Federaţia Rusă şi desigur acest lucru influenţează şi relaţiile politice.

„Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău este o alternativă reală şi dacă vom avea voinţă politică şi vom acţiona în interesele cetăţenilor şi, în primul rând, al consumatorilor din Republica Moldova, noi putem în foarte scurt timp să micşorăm dependenţa de livrările gazelor naturale de la Federaţia Rusă, doar că aici, repet încă o dată, e nevoie de schimbarea guvernării”, a conchis Alexandru Slusari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe