Gazoductul South Stream este un proiect ireversibil, spune ministrul Economiei şi Energiei al Bulgariei

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Dragomir Stoynev, a descris, luni, gazoductul South Stream ca fiind un proiect european ireversibil, la scurt timp după ce Sofia a sistat lucrările la proiectul controversat.

Stoynev, care se află într-o vizită în China pentru a participa la un forum de investiţii în Europa Centrală şi de Est, a emis aceste comentarii ca răspuns la anunţul lansat duminică de premierul Plamen Oresharski, conform căruia Bulgaria va suspenda proiectul până când vor fi soluţionate neînţelegerile iscate cu Uniunea Europeană.

Ministrul bulgar susţine că disputele cu privire la sectorul bulgar al gazoductului South Stream au, în mare parte, un caracter legal, adăugând că experţii UE vor veni la Sofia, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a dezbate această problemă.

Bulgaria a pregătit argumentele legale iniţiale ca răspuns la scrisoarea Comisiei Europene cu privire la organizarea licitaţiei, acordul interguvernamental şi statul companiei South Stream, a explicat Stoynev.

Acesta a subliniat că nimeni nu mai pune la îndoială implementarea gazoductului South Stream sau necesitatea acestuia şi a asigurat că Bulgaria nu a renunţat la proiect.

”Dintr-o perspectivă strategică şi liberă de emoţie, gazoductul South Stream pare mai degrabă ireversibil, ceea ce este important atât pentru Europa cât şi pentru Bulgaria. Disputele se învârt acum în jurul termenilor de implementare a proiectului european. Sunt convins că vor fi rezolvate, inclusiv într-un context politic mai larg”, a declarat acesta, citat de Novinite.

Stoynev a asigurat că poziţia sa nu contravine comunicatului emis duminică de premierul Plamen Oresharski, adăugând că Bulgaria lucrează alături de Comisia Europeană pentru a rezolva chestiunile neîncheiate.

”Am fost primul care a cerut un consens între forţele politice pe subiectului energiei şi în proiectele strategice la care lucrăm pentru a asigura continuitatea cu celelalte guverne. Rămâne de văzut până unde sunt pregătiţi să se implice în dialog într-un mod imparţial şi fără a demonstra ambiţii partizane”, a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe