Gazoductul „Puterea Siberiei”, spre China, va fi construit de un aliat apropiat al lui Putin

Gigantul rus Gazprom a oferit un contract în valoare de 2,8 miliarde de dolari unei companii influente ruseşti pentru construirea unui gazoduct spre China.
Activităţi de construcţie la gazoductul rusescPuterea Siberiei.
Activităţi de construcţie la gazoductul rusescPuterea Siberiei. (Captură Foto)

Gazprom a acordat companiei Stroygazmontazh (SGM) contractele pentru construirea gazoductului “Puterea Siberiei”, care va transporta gaze spre China, conform rapoartelor.

Implicată în activităţi de construcţie pentru sectoarele petrolier şi al gazului, SGM este deţinută de Arkadi Rotenberg, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Rotenberg s-a numărat printre primii oameni de afaceri ruşi incluşi pe o listă de sancţiuni ce a fost impusă anul trecut de către Occident împotriva Rusiei, pentru anexarea de către aceasta a peninsulei ucrainene Crimeea. Lista respectivă prevede, printre altele, interdicţii în privinţa vizelor de călătorie şi îngheţarea activelor persoanelor şi companiilor vizate.

În luna ianuarie, SGM a primit un contract de o valoare similară, pentru a construi un pod către peninsula Crimeea.

Gazoductul “Puterea Siberiei” este proiectat să transporte 38 miliarde de metri cubi de gaz pe an către China, pe o perioadă de 30 de ani. Primele livrări sunt aşteptate în 2019.

Acordul iniţial a fost semnat în mai 2014 între Gazprom şi China National Petroleum Corporation (CNPC).

Rusia şi China au susţinut că vor continua să coopereze în sectorul energetic ca parte a eforturilor lor de a-şi extinde parteneriatul.

Piaţa globală a energiei a înregistrat o scădere a cererii europene şi, în acelaşi timp, o cerere tot mai mare pentru gaz din partea ţărilor asiatice.

Anul trecut, Rusia a început să construiască secţiunea sa din gazoductul lung de peste 4.000 km, al cărui sistem de livrare a gazului este prevazut să devină funcţional la sfârşitul anului 2017. Producţia de gaz şi unităţile de livrare din Rusia sunt estimate a costa 55 miliarde de dolari.

Oficialii ruşi susţin că gazoductul “Puterea Siberiei” va ajuta Rusia să îşi mărească exporturile de gaze şi să accelereze procesul de răspândire a utilizării gazului în Orientul Îndepărtat şi în estul Siberiei.