Gata cu legănatul pe liane şi surful! Radu Mazăre, reţinut în Madagascar - surse

Radu Mazăre
Radu Mazăre (Euronews)

Titular a două condamnări la închisoare cu executare, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost reţinut de autorităţi miercuri în Madagascar, susţin surse judiciare.

Reamintim că Mazăre a fugit din România, unde se afla sub control judiciar, la finele lui decembrie 2017. La fel ca şi alţi colegi ai săi de partid cu dosare grele pe rol, Mazăre a acuzat presiuni politice şi a anunţat că a cerut azil politic în Madagascar, ţară pe care a ales-o ca loc de reşedinţă după ce a dispărut din ţară.

Ce încerca să evite Mazăre prin fuga sa? Ei bine, fostul primar, cunoscut pentru extravaganţele sale extrem de costisitoare, precum carnavaluri etc, a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare în februarie 2019 în dosarul retrocedărilor fictive a unor plaje din Constanţa.

Ulterior, în mai 2019 a mai primit o condamnare de 9 ani şi 10 luni într-un alt dosar, dosarul Polaris. Concret, Mazăre a fost condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată. Procurorii DNA au susţinut că Mazăre ar fi cerut mită 8,5 milioane de euro pentru autorizarea construirii unui mall, precum şi pentru încheierea unui contract cu o firmă de salubritate. Cea de a doua sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Later edit: Inspectoratul General al Poliţiei Române confirmă oficial reţinerea lui Radu Mazăre de către autorităţile din Madagascar. Concret, potrivit IGPR, fostul edil este arestat pentru o perioadă de 6 zile.

„Autorităţile din Madagascar au comunicat Inspectoratului General al Poliţiei Române, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, faptul că un cetăţean român, urmărit internaţional pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 9 ani, a fost arestat, la data de 8 mai a.c., pentru o perioadă de 6 zile. Poliţia Română a fost în permanentă legătură cu autorităţile din Madagascar, colaborând cu acestea în vederea depistării şi arestării persoanei urmărite internaţional”, precizează IGPR printr-un comunicat de presă.