Gândacul care schiază pe apă cu viteze uluitoare


Gândaci Galerucella nymphaeae
Gândaci Galerucella nymphaeae (Wikipedia)

În numai o singură secundă, gândacul Galerucella nymphaeae dispare complet, iar singura urmă pe care o lasă este o dâră pe suprafaţa apei.

Nu este neobişnuit atunci că Manu Prakash, un profesor de bioinginerie de la Universitatea Stanford, este atât de interesat de acest gândac: "fenomenul este atât de rapid că nu se poate vedea nimic. Aceste insecte sunt foarte dificil de descris", spune Prakash.

Prima dată când cercetătorul a decis să studieze gândacii a fost în bucătăria casei sale, deoarece "farfuriile umede constitue locul perfect pentru a observa mişcarea lor pe apă şi, în afară de asta, aducerea lor în laborator ar fi fost foarte complexă: atunci când încep să fugă sunt imposibil de găsit", relatează Prakash.

Insectele par că schiază pe apă cu viteza incredibilă de 0,5 metri pe secundă - echivalentul unui om care s-ar deplasa cu aproximativ 500 kilometri pe oră - propulsându-se numai cu aripile, fără a se ridica în zbor. Tocmai acest fenomen ciudat i-a atras atenţia lui Prakash, care a decis să le filmeze "cursa" cu camere de mare viteză.

Responsabilul filmărilor a fost Haripriya Mukundarajan, membru al echipei lui Prakash care descrie astfel ritualul gândacului: "Au un mod foarte elaborat de a prepara călătoria. Mai întâi se ridică din apă pe două picioare centrale, astfel încât aripile pot fi extinse fără a atinge lichidul, apoi agită lejer celelalte picioare pentru a le usca, pentru ca mai apoi să înfigă o mică gheară în apă pregătindu-se de cursă. Odată ajuns în poziţie verticală, întinde aripile, le bate de două ori şi apoi le agită rapid ca şi cum ar zbura, dar în loc să zboare aceşti gândaci par să se deplaseze ca pe un roller-coaster prin intermediul micilor valuri pe care propriile lor mişcări le creează pe suprafaţa apei".

Cunoştinţele dobândite din acest studiu, publicat în Journal of Experimental Biology, vor permite crearea unui model matematic care explică modul în care anumite insecte se deplasează deasupra apei şi care poate fi folosit în industrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură