Gabriela Szabo a prezentat raportul Ministerului Tineretului şi Sportului pe anul 2014

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo. (foto- Presidency.ro)

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, raportul MTS pe anul 2014.

Gabriela Szabo a precizat că a căutat să traseze ''o viziune strategică pentru dezvoltarea sportului şi perspectivelor tinerilor români''.

Principalele obiective au fost ''consolidarea relaţiilor MTS cu celelalte instituţii ministeriale, cu toţi actorii importanţi din sfera sportului românesc, iar pe partea de tineret cu asociaţiile studenţeşti şi de tineret, dialogul deschis şi constant cu forurile şi organismele internaţionale. Cu alte cuvinte, am crescut vizibilitatea ministerului şi ne-am întărit poziţia de ţară cu tradiţie în sport''.

La sportul de masă, au fost finanţate de MTS prin programul ''Pierre de Coubertin'' 51 de proiecte prin 33 de federaţii în valoare de 6.366.000 lei.

A fost asigurată protecţia socială sportivilor medaliaţi la JO, CM şi CE prin acordarea rentei viagere.

Gabriela Szabo a mai arătat că ''la sportul de performanţă a fost susţinută activitatea cluburilor acestea fiind baza de selecţie şi promovare a sportivilor din cadrul loturilor naţionale''.

''Guvernul ne-a susţinut prin achiziţionarea unui număr de 100 de microbuze care vor pleca în prima parte a anului 2015 către cluburi, federaţii sportive naţionale, cât şi alte instituţii din subordinea MTS'', a precizat ministrul de resort.

Bilanţul care face referire la perioada martie — decembrie 2014 arată că bugetul federaţiilor s-a ridicat la 74.888.055 lei din alocaţie bugetară şi 40.629.735 lei din venituri proprii MTS.

MTS a indicat că are în subordine 48 de cluburi cu 312 secţii olimpice, iar pentru ele au fost alocaţi 62.000.000 lei din buget, alte sume provenind din venituri ale MTS.

Gabriela Szabo a spus apoi: ''În privinţa rezultatelor, ca număr de medalii la probele olimpice, în perioada ianuarie—septembrie 2014, sportul românesc a cucerit un total de 61 de medalii. Acesta fiind suma rezultatelor loturilor României la Campionatele Mondiale şi Campionatele Europene''.

La capitolul legislativ, Gabriela Szabo a precizat că au fost introduse în Clasificarea Ocupaţiilor din România profesiile de antrenor naţional, sportiv de înaltă performanţă şi sportiv de performanţă, cu scopul de a asigura o protecţie socială.

Gabriela Szabo a spus că ''investiţiile din 2014 se ridică la un total de 26.525.800 lei, din care 1.384.500 lei de la buget, 24.508.300 lei din venituri proprii şi 632.000 lei din alte surse conform legii''. Din acest total, s-au investit în consolidarea şi renovare a 10 complexuri sportive naţionale 24.355.965 lei.

La finalul conferinţei, Gabriela Szabo a mulţumit tuturor colaboratorilor săi şi a urat sărbători fericite.