Gabriel García Márquez, părintele realismului magic, îşi lasă cititorii într-un 'veac de singurătate'

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez.
Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez. (youtube.com)

Scriitorul columbian Gabriel García Márquez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1982, povestitorul universal şi părintele realismului magic hispano-american a murit la 87 de ani. Cotidienele spaniole au pe toate primele pagini ale ediţiilor tipărite de vineri diferite imagini ale scriitorului şi anunţă cu regret că acesta 'ne-a lăsat singuri', după ce 'magia l-a pierdut pe Gabo'.

Geniul literaturii universale, autorul romanului 'Un veac de singurătate' şi unul dintre părinţii boom-ului hispano-american a fermecat milioane de cititori şi a fost premiat în 1982 cu Nobelul pentru literatură, aminteşte cotidianul El Pais. Alt laureat al premiului Nobel, peruanul Mario Vargas Llosa, a declarat că 'romanele lui (Gabriel García Márquez) vor supravieţui şi vor câştiga cititori peste tot', mai arată cotidianul spaniol citat.

Magia îl pierde pe Gabo, constată cotidianul El Mundo, la anunţul morţii scriitorului. A vrut să dea frâu liber experienţelor din copilărie şi a născocit un roman care a rămas în istorie: Macondo (localitatea din 'Un veac de singurătate') - Aracataca (locul naşterii scriitorului) constituie începutul şi sfârşitul deopotrivă. Cotidianul El Mundo publică vineri o serie de fotografii ale scriitorului, imagini ale unei vieţi: Gabriel García Márquez a fost jurnalist, scriitor, laureat al Premiului Nobel, prieten, soţ, mentor.

A murit Gabriel García Márquez, naratorul universal, anunţă cotidianul ABC pe un fundal negru care acoperă întreaga primă pagină a ediţiei tipărite de vineri. Nobelul columbian, autorul 'Unui veac de singurătate', a murit la 87 de ani după ce sănătatea i s-a înrăutăţit încet, dar starea i s-a agravat în ultimele săptămâni. Moartea sa, deşi anunţată, a cufundat în doliu lumea întreagă, constată cotidianul spaniol citat.

Cotidianul La Vanguardia anunţă de asemenea că a murit Gabriel García Márquez, părintele realismului magic: creatorul 'veacului de singurătate' şi premiul Nobel al literaturii a murit în Mexic la 87 de ani. A lăsat în urmă un roman inedit şi neterminat, despre o femeie de 53 de ani care merge în fiecare an la mormântul mamei sale, relatează cotidianul citat, însă 'Un veac de singurătate' a fost cartea care a lansat masiv boom-ul literaturii hispano-americane şi a devenit cea mai vândută, după 'Don Quijote', aminteşte cotidianul catalan.

Gabo ne lasă singuri, anunţă la rândul său cotidianul La Razon: a murit uriaşul singurătăţii, Gabriel García Márquez, la 87 de ani. Autorul 'veacului de singurătate' a fost unul dintre liderii exploziei literaturii hispano-americane, consemnează de asemenea şi acest cotidian spaniol.

Scriitorul care a ajuns pe culme, din Aracataca, a murit. Cotidianul catalan El Periodico remarcă deopotrivă decesul scriitorului columbian şi aminteşte cum pentru acesta politica a fost sursă de inspiraţie şi angajament, de prietenia lui cu Fidel Castro, de îmbinarea dintre jurnalism şi vocaţia lui literară în toată opera lui, şi chiar şi de 'eterna rivalitate' dintre admiratorii lui Gabriel García Márquez şi ai lui Mario Vargas Llosa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe