G7 condiţionează ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei de respectarea acordului de la Minsk

Separatişti  ai batalionului cecen “Moartea” participă la un exerciţiu de pregătire  în teritoriul controlat de autoproclamata Republică Populară Doneţk.
Separatişti ai batalionului cecen “Moartea” participă la un exerciţiu de pregătire în teritoriul controlat de autoproclamata Republică Populară Doneţk. (Captură Foto)

Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei vor putea fi ridicate doar dacă Moscova va respecta în întregime prevederile acordului de încetare a focului semnat la Minsk în luna februarie şi dacă va respecta suveranitatea Ucrainei, au declarat miercuri miniştrii de externe din grupul G7.

“G7 evidenţiază legătura apropiată dintre implementarea deplină a Acordului de la Minsk şi sancţiunile internaţionale”, au declarat miniştrii de externe într-un comunicat de presă comun publicat la sfârşitul întâlnirii care a avut loc în oraşul german Luebeck, conform Reuters.

Miniştrii G7 au apreciat faptul că Ucraina şi Rusia au făcut primii paşi înspre implementarea acordului de încetare a focului dar au declarat că este “nevoie de un progres substanţial şi rapid asupra unor elemente esenţiale [ale acordului].”

“Sancţiunile nu sunt un scop în sine şi durata lor ar trebui să fie în mod clar legată de implementarea completă de către Rusia a acestui acord şi de respectarea suveranităţii Ucrainei”, conform comunicatului.

În plus, miniştrii G7 au declarat că Rusia ar trebui să îşi folosească influenţa considerabilă asupra separatiştilor pentru a se putea ajunge la o pace durabilă în estul separatist ucrainean zguduit de lupte, susţine Reuters.

Cererile făcute de G7 sunt întărite de Misiunea Specială de Monitorizare în Ucraina a OSCE, care a declarat că s-a înregistrat o creştere “masivă” a numărului de cazuri de încălcare a acordului de încetare a focului în estul Ucrainei în zilele recente.

Majoritatea luptelor s-au intensificat în zona aeroportului din Doneţk şi în jurul satului Şirokine, situat în apropierea oraşului port Mariupol – ultimul oraş important din estul separatist care încă se află sub controlul forţelor guvernamentale ucrainene.

Observatorii OSCE au declarat că au înregistrat peste 700 de explozii în apropierea aeroportului din Doneţk într-un imterval de 6 ore în ziua de 14 aprilie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.