Fuzionarea Bursei Germane cu cea din Londra - anulată

London Stock Exchange
London Stock Exchange (Getty Images)

Bursa londoneză - celebra London Stock Exchange - a retras planurile de fuzionare cu Deutsche Boerse menite să creeze cea mai mare bursă europeană.

O cerere din partea comisiei anti monopol a UE de a vinde o platformă de tranzacţionare în Italia a fost rejectată public de LSE duminică seara, aruncând în aer acordul de 29 de miliarde de euro şi declanşând o cădere a acţiunilor burselor LSE şi Deutsche Boerse luni.

Decizia LSE de a nu vinde platforma MTS, cerută pentru a stimula rivalul francez mai mic Euronext a surprins Comisia Europeană şi Deutsche Boerse, conform Reuters.

Dar blocarea acordului survine pe fondul cererilor tot mai răspândite printre politicienii germani - de a muta sediul central de la Londra la Frankfurt, din cauza Brexitului - o cerere pe care LSE nu dorea să o onoreze.

Pentru a complica şi mai mult procesul, procurorii germani au pornit o anchetă asupra CEO al Deutsche Boerse, Carsten Kengeter, care conducea ambele organizaţii, învinuit de divulgarea de secrete comerciale. Kengeter neagă orice ilegalităţi şi până în momentul de faţă nu există dovezi în acest sens.

Cu toate acestea ancheta a tensionat relaţiile deja încordate dintre cele două organizaţii, ridicând întrebări din partea LSE asupra sustenabilităţii lui Kengeter la conducerea LSE.

Conform Reuters, preşedintele LSE Donald Brydon a scris un email către omologul său de la Deutsche Boerse, Joachim Faber, la începutul lunii februarie, imediat după ce procurorii germani au deschis ancheta, exprimând rezerve în acest sens.

Blocarea planurilor de fuziune naşte întrebări despre viitorul burselor europene, având în vedere că Londra este capitala financiară a Europei.